• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
Inici12: El Niño, la Niña, i els vins del Penedès
Tornar

12: El Niño, la Niña, i els vins del Penedès

23 maig, 2011

La regió on el Tara arriba aquests dies, la de les illes Galápagos, és famosa per moltes coses: sobretot per la seva fauna única.

 

I pel fet que Darwin es va inspirar en els seus pinsans per escriure part de les seves teories. Però també és famosa perquè és una de les regions del món que més pateix els efectes d’El Niño.

Sembla que estem parlant de pistolers de l’Oest americà, amb això d’El Niño… però no. Parlem d’un fenomen climàtic, de molta rellevància sobre la dinàmica oceànica i que afecta també les comunitats terrestres. A més, en ser un fenomen climàtic inclou efectes a l’atmosfera a més d’efectes a l’oceà. I és més o menys cíclic (o irregularment cíclic).

L’origen d’El Niño

El nom El Niño s’atribueix a pescadors de la costa del Nord del Perú que observaven un fenomen estrany: les aigües normalment fredes i plenes de peixos del corrent de Humboldt (l’aigua que es mou de sud a nord des de l’Antàrtida i resseguint Amèrica del Sud) alguns anys eren càlides i no duien peixos. Com que això els passava pels volts de Nadal, ho van anomenar com a fenomen (o corrent) d‘El Niño… perquè arribava com el Nen Jesús, per Nadal. Poc que sabien que anomenant-lo així complicarien la vida tant i tant als anglòfons que no saben com escriure-ho i pronunciar-lo i l’anomenen ENSO (El Niño Southern Oscillation).

El Niño és un fenomen complex i difícilment el podem explicar aquí. Per entendre’ns és el mateix fenomen que fa que, a vegades, a l’hivern de casa nostra enlloc d’haver-hi setmanes i setmanes d’anticicló (que ens permet esquiar mentre ens toca el sol, i que al mar es coneix com “les minves” d’hivern, perquè l’aigua “està baixa”), hi ha temporades on passem una tempesta cada 3 dies, i ens plou molt, neva bastant i fa fred… mentre que als països Nòrdics no els neva, ni els fa fred i a vegades a Estocolm fa més bo que a Barcelona.

Però l’oceanografia d’El Niño és més fàcil d’explicar. Per una sèrie de coincidencies atmosfèriques, els vents que bufen de terra cap al mar a Amèrica del Sud són més fluixos del normal. En ser més fluixos, no tenen prou força per moure l’aigua calenta cap al centre de l’oceà Pacífic, i en no moure l’aigua calenta, no permeten que pugi aigua freda del fons, aigua antàrtica carregada de nutrients que és la que fa que creixi tant el fitoplàncton i creixin els peixos. Així que quan hi ha El Niño tenim aigua calenta i els pescadors no poden sortir a pescar…

La vegetació de les Galápagos no rep massa pluja. Normalment només la humitat dels núvols. Però quan hi ha El Niño, els núvols que es formen al centre del Pacífic quan coincideixen les aigües fredes i l’atmosfera calenta, es desplacen més cap a la costa i porten gran quantitat de pluges tropicals a la illa! I pensareu, “això és bo!”. Però, no. No ho és. Perquè amb el Niño tenim aigües sense peixos, i els animals que en depenen (tortugues, mascarells, pingüins, i les iguanes famoses que s’alimenten del mar) pateixen, moren, o emigren si poden.

El Niño pot arribar a ser devastador per algunes zones d’Amèrica del Sud i d’altres parts del món

Però, a més, de tant en tant es dóna el fenomen invers… els vents bufen més del compte, l’aigua és més freda del compte i a les Galàpagos deixa de ploure. Aquest fenomen s’anomena La Niña, per contraposar-lo amb el Niño.

Niño i Niña es donen de forma cíclica, més o menys cada 3-5 anys però és difícil de predir. I ara, estem de Niño?, de Niña? O res de tot això?  Podeu mirar-ho aquí:
En blau, La Niña, en vermell, El Niño. Ja veieu que ara estem acabant un període de La Niña bastant important… de fet, ahir mateix al Telenotícies ens explicaven les greus inundacions de Colòmbia, degudes a l’efecte de La Niña sobre el país (podeu consultar la notícia aquí).

Pep Gasol

Fauna de les illes Galàpagos
Efectes d'El Niño al pacífic central

Escalfament de l’aigua del pacífic central un any d’El Niño (en color vermell), i conseqüent baixada de la producció marina –gràfica inferior, també en color vermell.

La Niña de l'any 2010

Els valors de temperatura per dessota de l’habitual es presenten en color blau. Les Galàpagos estan marcades amb una fletxa vermella.

El Niño

Quan hi ha El Niño, els núvols que es formen al centre del Pacífic quan coincideixen les aigües fredes i l’atmosfera calenta, es desplacen més cap a la costa i porten gran quantitat de pluges tropicals a la illa. LLavors, a la costa, amb el Niño tenim aigües sense peixos, i els animals que en depenen (tortugues, mascarells, pingüins, i les iguanes famoses que s’alimenten del mar) pateixen, moren, o emigren si poden. El Niño pot arribar a ser devastador per algunes zones de Sud Amèrica i d’altres parts del món.

Imatge: National Oceanic and Atmospheric Adminitration (NOAA)

El Niño i la Niña

Niño i Niña es donen de forma cíclica, més o menys cada 3-5 anys, però és difícil de predir.

Etiquetes: Biologia, Mar, Món microscòpic, Món subaquàtic, Plàncton, Sota la pell de l'Oceà

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Thomas Lefort

Carles Pedrós-Alió

Marta Sebastián

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

19: De retorn a casa

18: L’oceà, refugi dels solitaris

17: TARA, ciència dalt d’un veler

16: Detectius de la biodiversitat

15: La biodiversitat invisible que Darwin no va poder veure

14: Les diversitats

13: La vida d’una mostra d’aigua de mar

12: El Niño, la Niña, i els vins del Penedès

11: Desert d’aigua

10: No tot el que sembla igual ho és… al mar

9: De les larves de peixos fins als virus

8: Els herois de la sala de màquines

7: Genòmica, transcriptòmica i altres ‘òmiques’ del mar

6: Els trams anteriors (II)

5: Els trams anteriors (I)

4: Primeres impressions a bord

3: Rapa Nui

2: La vida i la feina a bord d’un veler

1: Un viatge al cor de l’oceà

Piulades recents

  • 📸🔬Docents! Animeu els vostres alumnes a participar-hi! 👇 https://t.co/AqMDAiBN5P
  • 📣Atenció! Hem obert la convocatòria del concurs de 📹vídeos de #ciència en català X(p)rimenta 2021. Feu una ullada a… https://t.co/kEdoJmEYOK
  • 📣Oberta la inscripció per a participar a #Physicat, el concurs de problemes de #física adreçat a alumnes de… https://t.co/bwBMgg79X5
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar