• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
Inici11: Informe del Cap Científic de l’expedició ...
Tornar

11: Informe del Cap Científic de l’expedició

19 desembre, 2006

L’última setmana a bord del Polarstern va estar, predominantment, dedicada a treballs de logística. Varem viatjar uns 600 km, deixant enrere moltes vegades una densa cobertura de gel que el vaixell trencava com si sigués mantega. Però, una mica abans d’arribar al continent Antàrtic, la sort va estar al nostre costat a l’arribar a la badia d’Atka, enfront del lloc on es troba Neumayer. L’estació i els seus habitants depenen del material que els hi porta el Polarstern. Va ser aleshores quan les coses es varen posar un pèl més difícils. Grans àrees de la badia estaven coberts per una sòlida capa de gel. Però hi havia una tercera possibilitat: els 30 m d’alçada del front de la plataforma de gel. Els helicòpters varen pujar les mànegues amb les que es varen reomplir de combustible 8 tancs de 20.000 litres que descansaven en trineus. Aquests últims es remolcarien fins a l’estació mitjançant varis tractors de neu. Realitzant diverses proves ens varem adonar que les grues del Polarstern no eren suficientment llargues per a descarregar el material sobre la plataforma.

El nostre equip científic espanyol va aprofitar l’oportunitat d’aprofitar una petita finestra d’aigua lliure de gel (polimnia) per tal de capturar animals vius i fer observacions en aquaris. En Pablo J.López, l’Elisabet Sane i la Laura Alonso investigaran els cnidaris sèssils que viuen sobre el fons marí. Per a les persones experimentades en aquests ambients no ens va sorprendre veure que la recol·lecció va ser substanciosa. Però per als que no estaven tan familiaritzats en ecosistemes de plataforma, el resultat va ser espectacular. Especialment per a en Dorte Janussen, la nostra experta en esponges. En aquesta zona, les esponges són el grup més evident d’animals que habiten sobre el fons marí.

Mentrestant, les condicions del gel varen empitjorar ja que els petits troços de gel es varen compactar empentats pels corrents locals. El capità i la seva tripulació, recolzats pels vols de reconeixement en helicòpter, varen trobar un lloc per tal de descarregar el material sobre el gel marí. Prop de mitja dotzena de tractors de neu varen recollir la càrrega que es va deixar sobre el gel i la varen transportar 20 km fins a l’estació de Neumayer. Tota l’activitat logística es va desenvolupar exitosament gràcies a l’esforç de tots els participants i de les bones condicions meteorològiques. Amb gran descans varem poder dir: “S’ha acabat!”.

Finalment, després dels retards logístics varem seguir navegant cap a la Península Antàrtica, cap a l’àrea d’estudi proposada. L’ambient a bord del Polarstern és excepcionalment bo. Els participant varen poder passejar sobre el gel i observar pingüins Emperadors. A més de caminar encuriosits molt de prop i de visitar l’estació de Neumayer. Aquesta va ser una experiència extraordinària en un dia banyat pels raigs de sol i acompanyat d’un cel blau.

En nom de tots els participants, us envio unes caluroses salutacions a casa.

Julian Gutt

Colònia de pingüins emperadors

L’emperador (Aptenodytes forsteri) és el més gran de tots els pingüins. Les seves colònies poden arribar a 10.000 individus. Aquests animals ponen tant sols un ou per parella, una vegada a l’any.  
Descarregant material

Quan s’arriba a l’Antàrtica, comença la feina de descarregar el material especialitzat des del Polarstern. Alguns dels vehicles que s’utilitzen són la moto de neu i l’eruga.
Pollets emperadors

Durant les primeres tres setmanes de vida, és la femella qui alimenta el pollet de pingüí (Aptenodytes forsteri). Desprès s’alternen els dos pares. Els progenitors reconeixen els seus pollets pel seu xisclet característic.
Trencant el gel

El vaixell oceanogràfic alemany Polarstern pot trencar la capa del gel de fins a 2 metres de gruix.

Etiquetes: Antàrtida, Canvi climàtic a l'Antàrtida?, Metodologia de treball, Zones polars

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Pablo José López

Josep Maria Gili

Laura Alonso

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

28: És l’hora del comiat!

27: Els fons marins a Larsen

26: Recol·lectant a Larsen

25: Larsen i el canvi climàtic

24: Anem cap a Larsen

23: Els peixos antàrtics

22: Observant la columna d’aigua de mar

21: Xarxes i trampes

20: El Nadal a l’Antàrtida

19: Cap a les illes South Shetland

18: Com estudiem els bacteris marins?

17: Els sediments dels fons marins

16: Bon Nadal

15: L’illa elefant

14: Informe del Cap Científic de l’expedició

13: Comença el mostratge del fons marí

12: Com ens comuniquem a bord del Polarstern?

11: Informe del Cap Científic de l’expedició

10: Visita a Neumayer

9: Tractament de residus

8: El gel marí

7: Què vol dir ser Cap d’un grup investigador?

6: Arribem a la badia d’Atka

5: El vaixell Polarstern

4: Traspassem el Cercle Polar Antàrtic

3: Informe del Cap Científic de l’expedició

2: Ens instal·lem al Polarstern

1: Comença l’expedició

Piulades recents

  • RT @CrecimUab: Avui @victorlopezsbd reflexionarà amb docents colombians de la @Unimagdalena sobre “Los retos de la Educación STEM” aprofu…
  • 📣Docent! Vols saber com preparar una xerrada (o una classe) virtual per comunicar, divulgar o ensenyar #ciència? In… https://t.co/jRDVlMKcRy
  • 👏El @termcat , amb la col·laboració de l'@ICOcells i del @ZooBarcelonaa, ha creat la infografia interactiva🐦 "Oce… https://t.co/Yj2Gu63qhb
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar