Biologia | Diari de recerca

Viatja per l’interior de la cèl·lula en un videojoc

27 setembre 2013 | Biologia, Diari de recerca

Kokori, un joc creat per investigadors xilens i argentins, coordinats per la Universitat de Santo Tomàs de Santiago de Xile

Passeja’t entre mitocondris i ribosomes i fes anar el metabolisme cel·lular gràcies a un navegador 3-D que et porta a prendre decisions d’estratègia a temps real.  

Fes clic aquí per accedir a aquest joc

Kokori és un imaginatiu joc que et situa a l’interior d’una cèl·lula animal. El jugador ha de dirigir un seguit de minúsculs robots per a acomplir diverses missions dins la cèl·lula, com ara portar substàncies orgàniques a un mitocondri mancat d’energia. O bé eliminar una infecció bacteriana. En fer-ho, no només ens familiaritzem amb l’estructura cel·lular (aparell de Golgi, reticle endoplasmàtic, nucli…) sinó que també comprenem una mica millor com s’organitza el seu metabolisme.

El joc és prou senzill de manegar, però com sempre cal un xic de paciència al principi per a comprendre com va tot i què cal fer. Per això són molt útils els vídeos tutorials i el Manual del professor, on s’explica tot allò que cal per jugar i també tot el rendiment pedagògic que se’n pot treure. El joc es pot descarregar gratuïtament a la web http://www.kokori.cl/  

En una línia molt diferent, recordem els espectaculars grafismes que s’han fet per visualitzar l’interior de la cèl·lula, com aquesta animació de la Universitat de Harvard.  

Hi ha mitocondris amb un baix nivell d’energia. Què hem de fer? Els hem de portar sucres perquè en facin ATP? O era al revés? 

Aquest joc ha estat suggerit per Marc Llorenç Batlle Aixalà, Professor de ciències del Institut Torre Vicens, de Lleida.

David Segarra

Kokori
El joc Kokori

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.