Biologia | Diari de recerca

13. Les conseqüències d’una dieta inadequada

20 maig 2010 | Biologia, Diari de recerca

Una alimentació poc saludable, sumada a una escassa o nul·la pràctica d’activitat física, acaba provocant problemes de salut, tant a curt com a llarg termini.

Una dieta baixa en verdures, fruites, llegums i alhora rica en sucres i greixos i un excés de productes càrnics, en detriment de peix i ous, pot comportar problemes per a la salut. Si a més de seguir una alimentació poc saludable fem poca o gens activitat física, els problemes a curt i a llarg termini encara són pitjors!

Cal remarcar que tant un excés de nutrients com el seu dèficit són perjudicials per a la salut. Així s’explica també en un article publicat al diari El Periódico el passat 28 d’abril, titulat “L’obesitat, l’anorèxia i el poc exercici propicien les infeccions“.

La malnutrició és una malaltia que poden patir tant les persones anorèxiques com els obesos. A més, també es coneix que la poca activitat física per part dels adolescents està relacionada amb el deteriorament de les defenses. Per tant, estar mal nodrit i alhora realitzar poc exercici és un còctel que afavoreix les infeccions, les al·lèrgies i les inflamacions.

A curt termini

Els problemes a curt termini de seguir una alimentació poc saludable són la falta de nutrients essencials com les vitamines i minerals. Aquest dèficit provoca fatiga, baix rendiment, desconcentració, desànim, baixa autoestima, deteriorament de les defenses… Les vitamines i minerals provenen, majoritàriament, de les fruites i les verdures. Aquests nutrients són indispensables per a un correcte funcionament de tot l’organisme.

A llarg termini

Si les conductes alimentàries continuen sent inadequades durant molt de temps, es produeixen problemes a llarg termini. L’excés d’energia provoca un augment de pes. Les dades estadístiques d’obesitat i sobrepès a Espanya, facilitades per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Ministeri de Sanitat, demostren que en els darrers anys han augmentat els casos d’obesitat entre els joves. Aproximadament, un 26% de la població infantil espanyola pateix sobrepès i un 14% obesitat.

L’obesitat, a més de ser una malaltia per si sola, contribueix en el desenvolupament d’altres problemes de salut com ara malalties relacionades amb el cor, càncer, diabetis tipus II, problemes respiratoris, articulars, intoleràncies…

Per altra banda, una mala alimentació també ens pot portar a tenir nivells elevats de colesterol a la sang, fet que directament no provoca cap tipus de problema de salut, però que fa que augmentin les probabilitats de tenir-ne. El bloc e-ciencia ha dedicat recentment un article per a aprofundir en aquesta problemàtica, El turbio asunto del colesterol.

Dit tot això, tampoc és bo caure a l’extrem oposat i atabalar-se per voler prendre moltes vitamines i complements alimentaris a dojo. Es tracta de seguir una alimentació variada i equilibrada i seguir les recomanacions dels experts… però sense obsessionar-se!

Si voleu saber més sobre salut i alimentació, no us perdeu el següent missatge!

Fundació Alícia

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.