Biologia | Diari de recerca

1. Estudiem l’alimentació dels escolars catalans

16 abril 2010 | Biologia, Diari de recerca

En una iniciativa conjunta de la Fundació Alícia i de Recerca en Acció,  un conjunt de 1.375 alumnes de 31 centres educatius diferents han anotat meticulosament tot allò que mengen i que beuen al llarg d’una setmana.

Les dades obtingudes han estat processades amb l’objectiu de descobrir quina és la dieta real dels infants i dels joves de 10  a 18 anys. A partir d’ara, al llarg dels mesos d’abril i de maig de 2010, en aquesta pàgina web analitzarem els resultats obtinguts. El proper dimarts dia 20 d’abril explicarem aquests resultats amb deteniment. I al llarg de les següents setmanes analitzarem els vuit indicadors que hem seleccionat pensant que són els més crítics, tant per dèficit com per excés. Els indicadors en qüestió són:

 • Consum de fruita setmanal (peces)
 • Consum de verdura i hortalisses setmanal (plats)
 • Consum de llegums a la setmana (plats)
 • Consum de peix a la setmana (racions)
 • Consum de peix blau a la setmana (racions)
 • Consum de refresc (en mil·lilitres)
 • Consum de productes de pastisseria, brioixeria i/o snaks dolços (unitats)
 • Acció d’esmorzar a casa abans d’anar a classe (dies)

Connecteu-vos a Recerca en Acció al llarg d’abril i maig i gaudireu de l’anàlisi d’aquests resultats. Podeu fer servir el nostre servei de RSS per rebre les actualitzacions de forma automàtica.

Com és la mostra

La participació en el projecte ha estat totalment voluntària. La majoria dels alumnes, amb gairebé el 50%, pertanyen a les comarques de l’àrea metropolitana de Barcelona, com ara el Barcelonès, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental. A part de Catalunya, també hi ha participat un Institut de la Vall d’Uixó (Castelló) amb 25 alumnes.

L’afluència més gran de participants estan en els cursos de tercer d’ESO i primer de Batxillerat, tot i que la participació de la resta de cursos no és gens menyspreable.

Per edats, el grup amb més participació van ser els alumnes de 14 i 15 anys. Per sexes, la població estudiada és força equitativa, tot i que el grup de noies és un pèl més gran.

L’alumnat aplicarà mesures de millora

Cadascuna de les escoles participants ha rebut un informe en el qual s’explica a cada escola l’ítem o ítems que no estaven realitzant segons les recomanacions dels experts i on, per tant, calia que es realitzessin accions de millora.

Ara, durant els mesos d’abril i maig, totes les classes participants en l’estudi hauran d’enviar les accions i propostes de millora que han desenvolupat i entre totes les propostes es premiaran les tres millors amb un taller de cuina per a tota la classe a la Fundació Alícia.

Aquestes propostes seran publicades a Recerca en Acció amb l’objectiu que ajudin tothom a millorar-ne la dieta. Us emplacem, doncs, a continuar llegint-nos les propers setmanes.

Fins al proper missatge.

2 Comentaris

 1. Antoni Cassany

  Hola. Solament dir-vos que l’institut valencià participant és l’IES Vicenta Ferer Escrivà, de la ciutat de València

  Respon
 2. M. Dolors Sardà

  Hola.
  Des de Reus, al Col.legi Sant Josep, els alumnes de 2n. d’ESO també hi participen.

  Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.