Biologia | Diari de recerca

2. Els escolars catalans mengen poca verdura, fruita i peix

20 abril 2010 | Biologia, Diari de recerca

El consum mitjà de fruita i verdura és inferior a dos racions al dia. De fet, només un 5% dels alumnes arriben a consumir les cinc racions al dia recomanades.

Aquestes dades pertanyen a l’Estudi dels hàbits alimentaris dels escolars catalans, realitzat de febrer a març de 2010 per Talència, mitjançant el portal Recerca en Acció, i per la Fundació Alícia.

Aquest treball mostra diverses dades, algunes de ben positives. El 80% dels joves arriba a l’escola havent esmorzat alguna cosa a casa a l’hora que el consum de begudes refrescants i de productes de pastisseria i brioxeria no és massa elevat. A més, el consum mig de llegums és prou raonable i arriba en quasi el 40% dels casos a les dues o més racions setmanals. Quant al consum de peix, però, un 23% no en menja mai, tot i que més del 40% dels estudiants en prenen com a mínim dos cops a la setmana.

Un consum de fruita i de verdura massa baix

L’estudi s’ha realitzat amb les dades de 1.375 alumnes de 10 a 18 anys de 30 escoles d’arreu de Catalunya i el País Valencià. El text qualifica de “preocupant” que únicament l’1% dels joves enquestats assoleixi les recomanacions de consum de verdura (dues racions al dia). Quant al consum de fruita, tan sols el 7% dels enquestats arriben a prendre les dues o tres peces de fruita al dia recomanades.

Quasi aprovat en llegums…

Els valors obtinguts pel consum de llegums són més esperançadors: un 36% dels participants segueix les recomanacions oficials (dos o més racions a la setmana) i un altre quasi 40% en menja com a mínim una. És notable, per negatiu, que un 25% dels joves no en menja mai. L’estudi recomana aprofundir els coneixements dels joves sobre aquests aliments, ja que molts dels joves no saben distingir entre llegums i verdures.

i suspens en peix

Els resultats extrets quan el consum de peix són més baixos del que es desitjaria. Tot i que hi ha un 20% d’estudiants que no en menja ni un sol cop a la setmana, més del 40% en menja dues o més racions setmanals, i aquesta dada és positiva. Pel que fa al peix blau en concret, el 50% dels enquestats en prenen com a mínim un cop a la setmana.

Els refrescs i la pastisseria, amb moderació!

Com a dada positiva, apareixen els valors obtinguts quant al consum de begudes refrescants. Més del 65% dels enquestats beuen moderadament refrescs durant la setmana (menys de 660 ml a la setmana, el corresponent a dues llaunes o uns tres vasos).

Els resultats quant al consum de pastisseria, brioixeria i snacks dolços, també es qualifiquen de bons, ja que el 57% en fa un consum moderat segons les dades obtingudes, sense diferències destacables per sexes o edat. No obstant això, com a contrapunt negatiu, s’ha detectat que aproximadament un 15% en pren diàriament.

Esmorzant a casa abans d’anar a l’escola

Els experts assenyalen que esmorzar a casa ajuda al rendiment físic i intel·lectual i millora la concentració a classe. Un dels aspectes més favorables de l’estudi és que reflecteix que gairebé el 80% dels nois i noies acudeixen al col·legi havent esmorzat alguna cosa a casa. El grup d’alumnes de 10 anys són el que realitzen més esmorzars a casa i, a mesura que augmenten d’edat, en disminueix la freqüència.

En els propers dies entrarem més a fons a analitzar els resultats obtinguts. A més, els mateixos nens i joves ens faran arribar les seves propostes de millora al llarg de les setmanes properes.

Fins al proper missatge!

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.