Biologia | Diari de recerca

6. Les innumerables virtuts de la fruita

30 abril 2010 | Biologia, Diari de recerca

La fruita és un tresor de la natura, tant per les seves propietats nutritives com pel plaer que proporciona menjar-ne.  Per això sobta que el 62% dels escolars del nostre treball només mengin entre 1 i 7 peces a la setmana.

Els resultats obtinguts en el nostre estudi sobre “el consum de fruita” mostra que la gran majoria de la població infantil i adolescent pren menys fruita del que recomanen els experts. Un 62% dels alumnes mengen d’1 a 7 peces de fruita a la setmana, és a dir 1 o menys peces al dia. Un 22% en prenen de 8 a 14 peces, mentre que un 10% no en menja cap a la setmana. I la resta, molt pocs, segueixen les recomanacions establertes de dues o més peces de fruita diàries.

La fruita, un tresor de la natura

El tipus de fruita que principalment consumeixen els nens i joves de la nostra mostra són pomes, plàtans i mandarines, tot i que en alguns casos més minoritaris també es menja pera, taronja i kiwi. Aquestes dades estant obtingudes de les enquestes passades durant els mesos de febrer i març. Potser si l’enquesta hagués recollit les ingestes de mesos com maig i juny trobaríem un increment del consum de fruita donat que la fruita de primavera i estiu (maduixes, meló, síndria, cireres…) segurament agraden més a la mainada.  I a més, com que fa més calor, ve més de gust prendre’n que a l’hivern.

La fruita és un tresor de la natura. Com podeu veure a la imatge que acompanya aquest missatge, està constituïda principalment per aigua. De fet, la majoria de les fruites contenen un 80-90% d’aigua. Els extrems mínim i màxim són el plàtan i la síndria, amb un  74% i un 92% d’aigua respectivament. La resta del seu pes l’aporten els sucres i la fibra. El contingut de sucres varia segons el tipus de fruita i també en funció de la seva maduresa (com més madura és una fruita, més dolça és). A més, una altra gran virtut de la fruita és la seva riquesa en vitamines, minerals i altres substàncies molt beneficioses pel nostre organisme, com els àcids orgànics, els polifenols, els carotens…

Els beneficis de la fruita

Les vitamines més abundants de la fruita són la vitamina C (taronja, mandarina, kiwi, maduixa…), carotens (préssec, nectarina, albercoc, mango, nespres, les de color groc-taronja…) i en quantitats més petites vitamines del grup B (panses, orellanes, plàtan…). Quant a l’aportació de minerals destaca el potassi. El contingut de fibra de les fruites es troba majoritàriament a la pell, en forma de pectina, o en les llavors com en les maduixes i el kiwi. La fibra millora el trànsit intestinal, regula la sensació de gana i regula els nivells de colesterol.

Per tant, el consum diari de fruita proporciona propietats beneficioses pel nostre organisme. Ens hidraten, ens nodreixen, ens protegeixen enfront de malalties, ens milloren la pell, la vista, els cabells…

Però, quina és la millor manera de menjar fruita? Ho descobrirem al proper missatge!

Fundació Alícia

1 Comentari

  1. Noa

    em sembla que n’hauré de menjar més!

    Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.