Biologia | Diari de recerca

12. La pastisseria, el camí al sobrepès

18 maig 2010 | Biologia, Diari de recerca

Els escolars catalans mengen massa magdalenes, croissants, pastissets i companyia. Aquesta mena d’aliments aporten pocs nutrients i molts sucres refinats i greixos. Són la porta als problemes de sobrepès!

Els resultats obtinguts en l’estudi  Els hàbits alimentaris dels escolars catalans, reflecteixen que un 57% fan un consum moderat de pastisseria, brioixeria i snacks, equivalent a tres unitats a la setmana o menys. Un 28% en prenen de tres a set unitats setmanals i la resta més de set. Per tant, es detecta un consum excessiu, que comporta un consum de sucres refinats i greixos per sobre del recomanat i saludable.

Els productes de brioixeria més consumits són les magdalenes, els croissants, les ensaïmades o les coques. La majoria de vegades, el seu consum es realitza al matí, com a esmorzar, però també s’ha observat el seu consum en el berenar i el sopar.

Una font de sucre i de greix 

El consum d’aquests tipus de producte ens aporta bàsicament sucres refinats i greixos. No ens ajuden a assolir els nivells de vitamines, minerals o fibra que els experts ens recomanen. També ens aporten un munt de calories. Per aquest motiu es pot substituir els productes de brioixeria per fruites o entrepans, ja que aquests ens aporten més varietat de nutrients i fan la nostra alimentació més variada. Un dònut comercial ens aporta les mateixes calories que tres pomes grans (o una poma, una pera i una taronja), i quatre galetes tipus “cookies” ens equivaldrien a un entrepà mitjà de pernil i formatge. Què creieu que us omplirà més?

Els components principals de la brioixeria són els greixos saturats i els sucres senzills de ràpida absorció. L’excés d’aquests nutrients contribueixen a patir sobrepès i obesitat. L’obesitat és una malaltia que pot conduir a altres malalties, la majoria d’elles relacionades amb el cor.

Cal moure el cos!

L’activitat física és una bona forma de mantenir a ratlla l’obesitat. Podem caminar cada dia una hora tot passejant el gos o pujant escales en comptes d’agafar l’ascensor. També podem desplaçar-nos en bici i realitzar un esport dos o tres cop a la setmana com futbol, bàsquet, voleí, nadar, aeròbic… L’últim que hem de fer és quedar-nos a casa jugant a la consola.

Una manera de substituir la brioixeria és:

  • Tenir entrepans preparats a casa, llestos per a menjar.
  • Tenir sempre fruita del temps i portar alguna peça a sobre si preveiem que haurem de berenar o bé picar alguna cosa mentre no estem a casa.

Si us ha agradat aquest missatge, no us perdeu el següent, en el qual parlarem de les conseqüències d’una mala alimentació. Fins aviat!

Fundació Alícia

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.