Biologia | Diari de recerca

L'energia nuclear

11 maig 2011 | Biologia, Diari de recerca

Coincidint amb el 25 aniversari de la catàstrofe de Txernòbil i en plena crisi de Fukusima, Quèquicom emet el 27 d’abril un capítol dedicat a aclarir els conceptes bàsics sobre l’energia nuclear.

A continuació us suggerim un conjunt de recursos per a saber-ne més i ampliar els vostres coneixements:

1.- Què es un àtom i què és la fissió atòmica. Aquesta aplicació interactiva, preparada pel Consejo de Seguridad Nuclear,  explica visualment com és l’àtom i en què consisteix la fissió nuclear.  

2.- Com funciona una central nuclear.  Un altra aplicació interactiva, desenvolupada pel Consejo de Seguridad Nuclear, mostra visualment com funciona una central nuclear. 

3.- Radioactivitat i salut. La radioactivitat pot fer augmentar la probabilitat de patir un ampli conjunt de malalties, com explica l’article Riscos radioactius per a la salut publicat a Global Talent.

4.- Les lliçons de Txernòbil.  Aquest vídeo emès als informatius de TV3 comenta com a Ucraïna la radioactivitat ha fet inhabitable una zona que és cinc vegades la superfície de Catalunya.

5.- L’accident de Fukushima. L’Agència Internacional per a l’Energia Atòmica és una bona font per a seguir la informació oficial sobre l’accident. Alguns científics que viuen al Japó, com la investigadora Teresa Moreno, expliquen la seva percepció del problema i qüestionen les dades oficials.  I una infografia publicada per LE MONDE mostra el inici de l’accident.

6.- Hi pot haver un tsunami a Catalunya? El nostre país està protegit per l’escut natural de les Illes Balears, com explica el geòleg Miquel Canals en aquesta entrevista.  

7.-  La recerca d’alternatives. El projecte ITER té per finalitat desenvolupar la fusió nuclear a gran escala, una tecnologia aparentment neta i inesgotable.  Un Cyborg al menjador ens demana si acceptaríem dur petits implants  fotovoltaics al cos per a resoldre el nostre consum energètic… una mica de ciència – ficció per induir a la reflexió.

8.- Com es regula l’energia nuclear. Aquesta síntesi de legislació de la UE presenta els aspectes principals de la legislació comunitària que regula l’energia nuclear.

Curiositats:

¿Per què es donen pastilles de iode a la gent?

¿Nostradamus ja havia predit el tsunami del Japó?

¿Es pot fer un seguiment dels terratrèmols en directe?

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.