Biologia | Diari de recerca

Defensant les dents

18 maig 2011 | Biologia, Diari de recerca

Les dents són una lliçó d’ecologia i un repte per a la higiene.

Les dents són essencials per accedir a l’aliment. Cal que en tinguem molta cura per evitar problemes com la càries o el carrall. Alhora, les dents són un extraordinari producte de l’evolució i revela molts aspectes de l’ecologia de cada espècie.

Voleu saber-ne més? Feu una ullada a aquests recursos:

1/ECOLOGIA DENTAL

Obre la boca i et diré quin temps fa. Gràcies a l’estudi del desgast dental podem saber la dieta de les espècies extintes, i conèixer el seu hàbitat. Així s’han pogut reconstruir els canvis climàtics del passat

Noves espècies descobertes per les dents. A partir de les restes fòssils d’una dentició gairebé completa trobada a Sant Jaume de Frontanyà, els investigadors de l’Institut Català de Paleontologia han descrit una nova espècie de primat, el Pseudoloris pyrenaicus.

Ecología i comportament dels primers homínids. La dentició és un dels factors que ajuda a entendre l’evolució dels humans, segons ens explica Jordi Serrallonga en aquest magnífic article.   

Ecologia dental. Científics del departament de Biologia Animal de la Universitat de Barcelona (UB) ha creat aquest bloc sobre ecologia dental en primats i homínids per donar a conèixer els resultats obtinguts de la investigació en aquest camp.

La dieta dels homínids En aquesta entrevista, el profesor de la UB Alejandro Pérez desvela què menjaven els nostres avantpassats més llunyans.

Patró de microestriació dental de primats “Catarrhini”: un model ecològic per primats fòssils i homínids.  Aquesta Tesi Doctoral explica com l’estudi de les dents permet deduir que els homínids consumien aliments de baixa qualitat durant gran part de l’any, com fan els papions actuals i, també recursos vegetals semblants als utilitzats pels goril·les.

2/ SALUT DENTAL

Guia de salut bucodental per a joves. Una complerta Guia elaborada pel Departament de salut de la Generalitat de Catalunya per saber-ho tot de la salut dental.

Guia de l’exposició “Cuida’t les dents”  Guia docent de l’exposició itinerant creada el 2004 per l’Àrea de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona

Superdents. Un programa de prevenció i higiene dental auspiciat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona.

European Public Health Videos Plataforma de la Direcció General de Sanitat i Consum de la Comissió Europea que recull, entre d’altres, vídeos de campanyes institucionals sobre salut i prevenció bucodentals de diferents països de la Unió Europea.

ADA Dental Minute Col·lecció de vídeos divulgatius produïts per l’American Dental Association (ADA), de format breu i adreçats a tots els públics.

Articles sobre trastorns dentals del portal informatiu MedlinePlus (Biblioteca Nacional de Medicina dels EUA). Inclou informació sobre el diagnòstic, les causes, els tractaments i la prevenció de les malalties dentals més comunes, així com un recull de recursos d’informació sobre el tema.

1 Comentari

  1. grau superior de higiene bucodental

    És molt important ensenyar conceptes bàsics d’higiene bucodental als nens perquè puguin adquirar hàbits sans. La formació també és molt important per ser responsable i tenir cura de la nostra salut. Com més recursos i facilitats tinguem al nostre abast, millor per a tothom.

    Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.