Investigador/ora

Enrique Moral de Eusebio

10 octubre 2015 | Investigador/ora

Qui ets i què fas? Sóc arqueòleg i antropòleg, i estic fent el meu doctorat a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Estudi com van canviar les relacions de gènere, entre homes i dones, a l’arxipèlag de les Mariannes com a conseqüència del colonialisme espanyol durant els segles XVII, XVIII i XIX.
Recomana’ns un llibre i un web de divulgació científica… M’agrada molt el llibre “Obras incompletas”, de la poeta madrilenya Gloria Fuertes. Una pàgina de divulgació científica que trobareu apassionant és http://www.pastwomen.net, que tracta del paper de les dones en la (pre)història.
Recomana’ns un museu o un centre divulgatiu… Un museu molt recomanable és el Museu de Cultures del Món, en Barcelona. En ell s’exposen peces impressionants procedents de grups humans de tots els continents.
Vaig decidir fer-me científic perquè… Em fascinen els éssers humans i la nostra diversitat. Crec que és un privilegi poder dedicar-me a estudiar, des de l’arqueologia i l’antropologia, aquesta diversitat.
A la meva discografia no hi falta…El primer disc dels Manel, “Els millors professors europeus”. La cinquena cançó de la disc, “Roma”, parla de què li hauria passat una parella si haguessin nascut a la ciutat eterna fa més de dos mil anys, és imprescindible per a tot/a arqueòleg/oga!
El meu lloc preferit per perdre’m és… Un bon llibre.
M’apassiona… Aprendre, coses tant teòriques com pràctiques. Per exemple, fa anys que la meva àvia m’ensenya a teixir peces de llana, i una de les meves tietas em va ensenyar aquest estiu a fer i coure peces de ceràmica. Vaig gaudir molt.
El viatge que em va encantar va ser… Quan tenia 22 anys, vaig fer una estada d’estudi a Guadalajara, Mèxic, i quan vaig acabar vaig estar un mes viatjant per tot el país. És un lloc impressionant, ple d’artesania, jaciments arqueològics increïbles i gent meravellosa (per no parlar del menjar!).
M’agradaria conèixer personalment a… Doña Dominga Neculmán, un terrissaire maputxe que viu a prop de Temuco (Xile). Fa figures ceràmiques impressionants, i la trobo entranyable. En aquest enllaç podeu conèixer-la i veure el que fa: https://www.youtube.com/watch?v=_oEq8yHj8Ok
Una pel·lícula que m’encanta… M’agrada molt “Criades i senyores” (The Help). Tracta d’un grup de criades afroamericanes dels anys 60s, i et fa ser conscient de la situació en què vivien (amb algun toc d’humor). Una altra semblant que m’encanta és Figures ocultes (Hidden Figures).

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.