Diari de recerca

6: La perillosa Ruta del Galió de Manila

30 octubre 2017 | Diari de recerca

El Luigi ens ha enviat un e-mail aquest matí. Li fem molta enveja ens diu. No us oblideu d’escriure!!!! Està força content a l’Arxiu de Simancas buscant documentació sobre el que passava a la illa al segle XVI i XVII.
La temàtica que més li agrada és buscar els antic mapes. La gent pensa que busca el mapa del tresor i no! Busca com representaven les noves terres els viatgers i aventurers d’aquesta època. Moltes vegades, com no entenien el que veien perquè era una cosa absolutament nova ho transformaven en una realitat més coneguda. Per exemple , els tapirs a Amèrica es van dibuixar com elefants!!!
Guam és un bon lloc per estudiar aquestes coses. El 1521 ,Magallanes va arribar a aquestes illes mentre buscava la ruta per a donar la volta al món. La illa de Guam tenia una cosa molt important que no tenien les altres illes: aigua dolça . Es per això que aviat es va transformar en un punt clau per la ruta transpacífica que connectava Amèrica amb Àsia. Els vaixells sortien d’Acapulco, a Mèxic, i anaven en direcció a Manila, a les Filipines. A Guam paràven per reparar les naus, agafar menjar fresc i sobretot aigua dolça.

UMATCA IMATGE XVIII

A les Filipines carregaven les naus del productes de luxe com ceràmiques, sedes, espècies,or i plata. Tornàven a Mèxic i per terra travessaven el país fins arribar a la ciutat de Veracruz a la costa del Golf on agafaven un altre vaixell,  i cap a Cadis i Sevilla. Era un viatge molt llarg i perillós ja que els pirates i les naus enemigues , quan Espanya estava en conflicte amb Anglaterra o França, feien que aquest viatge fos tota una aventura.
A vegades, la gent decidia quedar-se en alguna zona del viatge i si se’n volien tornar podien passar anys!!! La Ruta del Galió de Manila va portar a Europa molts productes nous i desconeguts que avui en dia tenim molt integrats a casa nostra. No sé… recordeu els mantons de Manila?
A Guam i a la població d’Umatac es van construir  a part de l’església, la casa del Governador de la illa i també es van construir fortificacions per a defensar-la amb soldats i canons. No eren gaires vivint a la illa ja que com ja hem dit , el viatge era llarg i molt perillós.
 
Natalia Moragas

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.