Diari de recerca

4: Hafa Adai! Cap a Umatac!

23 octubre 2017 | Diari de recerca

Hafa Adai! Aquí es com es diu: Hola, Bon dia! Ja portem dos dies a Guam! No ho expliquem gaire però hem passat aquest dies preparant les coses per començar l’excavació. A la illa ens esperen el Jim Bayman de la Universitat de Hawai a Manoa, la Jacy Moore  i el Anthony Alvarez, ambdós estudiants de doctorat d’aquesta mateixa universitat. Són els nostres col·legues nord americans que també formen part de l’equip ABERIGUA.

equipo Guam 2017

Agafem els cotxes i anem a una primera presa de contacte a la petita població d’Umatac on ens trobarem amb el Joe Quinata del Guam Preservation Trust http://guampreservationtrust.org/who-we-are/, que ens obrirà les portes de la comunitat i del lloc on volem excavar : la petita església de San Dionisios Areopagita i el més important coneixerem als nostres assistents d’excavació: els joves de la comunitat de Umatac que formaran part de l’equip. We are very excited!
No cal que us diguem que des de ara l’idioma que utilitzarem és l’anglès ja que l’Illa de Guam és un territori no incorporat als Estats Units  però també volem aprendre Chamorro, la llengua que es dona a partir de la presència dels espanyols en aquesta illa. El Chamorro té paraules que són la transformació de paraules castellanes.  Ens agrada treballar amb la comunitat dels llocs on excavem. Som convidats al seu país i a les seves vides i és per tant molt important ser respectuosos ja que som convidats al seu poble. És per això que és tan important la “Fondasion Komunidat Humátak” (en Chamorro)  i  el paper que els joves de la comunitat , nois i noies de 25 a 11 anys, que ens ajudaran en el dia a dia.

nos preparan una comida_1

Anem a visitar a l ‘alcalde de la comunitat que també està molt content de veuren’s i ens diu que ens ajudarà en tot el que pugui. Comencem a analitzar el lloc i establir les prioritats de l’excavació: necessitem comprar pics, pales, bosses de plàstic, cintes mètriques… mentre fem llista… sentim música i la veu forta de l’alcalde que ens convida a dinar. I quin dinar! Em sembla que ens agradarà excavar a Umatac!
Hafa Adai!!!!Cap a Umatac!!!!
Natalia Moragas
 
 
 

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.