basic | Diari de recerca

2: Viatjant cap a les illes Marianes

13 octubre 2017 | basic, Diari de recerca

Som un equip d’historiador i arqueòlegs de la universitat Pompeu Fabra i la Universitat de Barcelona. Mentre la Sandra, la Natàlia, l’Enrique i la Verónica estem fent motxilla, el Luigi prepara la seva maleta per a fer un viatge més curt  però també ben interessant. Treballem en equip, que no vol dir que tothom faci el mateix alhora sinó que treballem en un mateix projecte. Estem tots interessats en conèixer que va passar quan Magallanes va desembarcar a la illa de Guam en la recerca de la ruta que permetria connectar per l’oest Amèrica i Europa. Magallanes i després Elcano no ho feien perquè eren aventurers ( bé…potser una miqueta …sí) sinó perquè d’aquesta manera s’obria una ruta intercontinental que permetria comerciar amb productes de tot el món.
L ‘equip arqueològic anirà a Guam, a la badia de Umatac a la cerca de restes materials que romanen d’aquesta presència espanyola al Pacífic. És en aquest petit lloc on va arribar els vaixells comandats per Magallanes. La badia de Umatac o Humåtak on els vaixells es van arrecerar i un lloc on hi ha aigua fresca i dolça. Un element molt important per viure i sobre tot per omplir d’aigua els bidons dels vaixells. Hi ha una petita comunitat avui en dia que ens espera. Estem molt emocionats per treballar amb la població del llogarret. També és una responsabilitat ja que els nostres avantpassats van anar hi en un altre moment històric molt complicat.   El Luigi anirà a l’Arxiu de Simancas a buscar texts i registres que van relatar aquest viatge o les primeres conseqüències. Es com avui en dia escrivim la història del passat combinant el que diuen els texts i el que ens diuen les coses que van deixar.
El vol serà llarg: de Barcelona a Hèlsinki, de Hèlsinki a Tòquio i de Tòquio a Guam. Viurem sis hores en el futur. Fem comptes… si arribem a les sis del matí a Guam seran les 12 de la nit del dia anterior a Barcelona. 36 hores de viatge. 36 hores per llegir una mica més sobre aquestes societats.
Natalia Moragas
 

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.