• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
Inici13: “Gorilla Doctors”
Tornar

13: “Gorilla Doctors”

7 octubre, 2014
Els goril·les de muntanya són una espècie tan singular que hi ha una pila d’organitzacions vetllant per la seva conservació.

 

Aquí a Musanze, no només la Fundació Dian Fossey dedica molts esforços i recursos, sinó que hi ha altres entitats que hi col·laboren. El cas més clar és la fundació “Mountain Gorilla Veterinary Project”, altrament coneguda com a “Gorilla Doctors”.

12_1_SEU

Seu dels Gorilla Doctors a Musanze.

Aquesta entitat, també originària dels Estats Units, té seus a Ruanda, Uganda i la República Democràtica del Congo, ja que actua sobre tots els goril·les de muntanya (els 880 que queden al món), així com els goril·les de grauer que hi ha habituats al Parc Nacional de Kahuzi-Biega, a la RD Congo.

La principal acció dels “Gorilla Doctors” consisteix en avaluar l’estat de salut dels goril·les mitjançant controls rutinaris a tots els grups habituats coneguts, així com intervenir directament en aquells casos que ho requereixin. Això implica una gran coordinació entre els veterinaris i els rastrejadors de la Fundació Dian Fossey. Quan cal actuar sobre un individu en particular, abans s’ha d’espantar a la resta del grup per motius de seguretat, i mantenir-los a ratlla durant la intervenció… que pot arribar a ser força llarga. De vegades només cal llençar un dard amb antibiòtic a un goril·la, per  ajudar a curar alguna malaltia infecciosa; però en altres ocasions cal anestesiar a algun individu, alliberar-lo d’un llaç, i després cosir la ferida.

12_4_antigaferida

Petites ferides a la mà d’un goril·la.

Aquestes accions directes sobre els goril·les de muntanya han permès que la supervivència hagi incrementat de forma significativa, així com la taxa de creixement d’aquests primats. De fet, els goril·les de muntanya són la única espècie de primat Hominoïdeu que incrementa el nombre d’individus, a un ritme promig del 4% anual. Sense les accions directes dels “Gorilla Doctors”, però amb el seguiment i la protecció diaris de la Fundació Dian Fossey, la població creixeria “només” un 2%.

ferida

Antiga ferida a l’esquena d’un goril·la.

Aquesta organització també s’encarrega de realitzar les necròpsies d’aquells animals trobats morts, i establir-ne la causa. Finalment, es coordina l’enterrament de les restes en un cementiri de goril·les, que avui dia es troba fora el Parc. Què es fa amb aquestes restes un cop es recuperen ho podreu llegir a la següent entrada!

Vídeo sobre l’acció dels Gorilla Doctors

 

Jordi Galbany

Etiquetes: Els goril·les de les muntanyes Virunga a Ruanda

Comparteix!
Tweet

2 Respostes a “13: “Gorilla Doctors””

  1. Respondre
    Jordi Galbany
    dimarts, 21 octubre 2014 at 18:33

    Hola Lorena,

    És tota una sort poder visitar ambdues poblacions de goril·les de muntanya, perquè així pots veure les diferències ecològiques i biològiques.

    Pel que fa a la col·laboració amb la Fundació Dian Fossey, realment és força complicat donat que està tot molt apamat. Malauradament no existeix la figura de voluntari o col·laborador. A més, qualsevol petita acció que es faci en relació amb els goril·les està molt controlada pel govern, i la Fundació hi té molt poc a dir.

    Una alternativa és col·laborar a través del seu portal, on hi figuren diverses opcions:
    http://gorillafund.org/take_action/save_gorillas

    D’altra banda, quan vinguis a l’abril no dubtis en contactar amb mi i et puc ensenyar el centre de recerca!

    jordi

  2. Respondre
    Lorena Garcia Bona
    dilluns, 20 octubre 2014 at 09:15

    Bon dia,

    Em dic Lorena i vaig estar recentment treballant a Uganda i Rwanda, amb una empresa que es dedica als safaris fotogràfics per Àfrica, vaig tenir la sort de visitar una familia de Goriles a l’Impenetrable bosc de Bwindi i una altra a Virunga.

    Estic molt interessada en els projectes de conservació de l’especie que s’estàn fent en ambdós països i m’agradaria saber com puc col.laborar amb vosaltres de cara al mes d’Abril de la propera temporada 2015, que tinc planejat de tornar al continent africà.

    Moltes gràcies pels vostres comentaris,

    Lorena

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Jordi Galbany Casals

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

23: Futur

22: Desenvolupament

21: El darrer culebrot

20: Què amenaça els goril·les?

19: Estudiants

18: Dades

17: Mortalitat infantil

16: Musilikale

15: Ens han tornat a picar!

14: Ossos i dents

13: “Gorilla Doctors”

12: Bwenge

11: El centre de recerca Karisoke

10: Obtenció d’informació morfològica

9: Un dia de camp

8: S’acaba l’època turística

7: Menú del dia: ortigues i cards

6: No tot és menjar i dormir

5: Goril·les petits i grans

4: Pluges

3: La població d’estudi

2: Dian Fossey

1: Goril·les i volcans

Piulades recents

  • RT @CcivicsBCN: 😷 El @ccgolferichs i @ISGLOBALorg parlen de la #Covid19 al cicle "Societat contemporània: Covid-19, una anàlisi interdiscip…
  • 📰40.000 infants s'han acostat a la #ciència gràcies al Lab 0-6 en els seus cinc anys de vida. 👉… https://t.co/zZ1sysBlai
  • ❄️🐤Quan arriba el fred, les menjadores poden atreure moltes espècies d’ocells afamats. 📹Aquest vídeo ens dona infor… https://t.co/uJdqUdFa8x
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar