Post de projecte

12: Bwenge

03 octubre 2014 | Post de projecte

Els grups de goril·les de muntanya són molt dinàmics i presenten els mateixos patrons demogràfics que les poblacions humanes: natalitat, mortalitat i migració.

 
El grup Bwenge és un bon exemple on han succeït tots aquests fets darrerament. Fins fa poc estava format per un mascle dominant (Bwenge), tres femelles (Maggie, Nzeli i Faida) i cinc juvenils o infants.
grup_bwenge
Grup Bwenge.
Aquest grup fa anys que és força estable. Es va formar el 2007, quan el mascle Bwenge, fill del llegendari Titus, va decidir deixar el seu grup natal i formar la seva pròpia família. Bwenge va ser seguit per dues femelles, i al cap de poc temps s’hi va unir una tercera, la Maggie, que provenia d’un altre grup, i que s’ha mantingut lleial fins avui dia.
maggie
Maggie.
Va anar passant el temps i el grup va anar creixent sense passar gaires problemes. Però a mitjan d’agost, una de les femelles del grup, l’Nzeli, va desaparèixer sobtadament del grup. De fet, l’Nzeli no va ser vista enlloc durant dues setmanes. Finalment, els rastrejadors de la Fundació Dian Fossey la van trobar tota sola, fet força inusual en una femella, i al cap d’uns dies ja estava en un altre grup, Isabukuru, on va ser ben acceptada. Al començament de setembre va succeir un nou fet inesperat: l’Nzeli va donar a llum a una cria, però aquesta va morir el mateix dia per causes desconegudes.
Nzeli
Nzeli.
Si bé l’Nzeli ja havia canviat de grup en nombroses ocasions al llarg de la seva vida –semblava no tenir clar a quin grup volia estar– aquest darrer moviment no hauria estat gaire avantatjós donat el seu embaràs. En aquest nou grup el seu infant segurament estava condemnat a mort a mans dels mascles d’esquena platejada… tot i que ella ja havia estat a Isabukuru en el passat.
Però tornem a Bwenge… Poc després que l’Nzeli deixés el grup, va succeir un fet desgraciat: un mascle solitari va barallar-se amb el mascle Bwenge, i aquest va patir nombroses ferides a les mans i la cama. L’endemà de la baralla, els rastrejadors van trobat el grup força dispersat, i un mascle solitari els seguia de prop. No hi havia rastre del Bwenge. El dia següent, però, el grup tornava a ser compacte i el Bwenge era al grup, però li costava moure’s i no feia servir una de les mans per alimentar-se. Van passar els dies, i tot i que semblava que les ferides milloraven, l’1 d’Octubre el van trobar mort.
El grup ha quedat sense cap mascle, fet molt inusual, i per ara és guiat per l’experimentada Maggie. El seu futur és molt incert, i caldrà estar molt atents als fets que succeiran els propers dies. Darrerament estaven molt a prop d’un altre grup, Titus, actualment amb tres mascles adults, i que podria acabar incorporant les femelles i juvenils de Bwenge.
 
Jordi Galbany
 

2 Comentaris

 1. Lorena Garcia Bona

  Quina pena de sentir això del Bwnege. Aquesta és la familia que vaig visitar. Contenta que la Maggie els hagi dut a prop de la familia del Titus.

  Respon
 2. Jordi Galbany

  Hola de nou Lorena,
  Realment va ser tot molt sobtat. Tot i la gravetat de les ferides del Bwenge, no ens pensàvem pas que acabés morint. Ara a veure com se’n surt el grup. De moment la Maggie segueix liderant el grup de forma exitosa, tot i que sembla que no vulgui fusionar-se amb cap altre grup… A veure què passarà! És tota una incògnita perquè ens trobem davant una situació única!
  jordi

  Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.