Post de projecte

7: Menú del dia: ortigues i cards

15 setembre 2014 | Post de projecte

…I què mengen? Aquesta és una de les preguntes més freqüents que es fa la gent quan coneix una nova espècie.

 
El cas dels goril·les de muntanya, sobretot els de les muntanyes Virunga, és ben especial. Es tracta de la població de primats hominoïdeus més herbívora del Món! Literalment, aquests goril·les viuen dins una gran amanida de la qual s’alimenten a totes hores. Val a dir que el menjar disponible és molt divers depenent de la zona del Parc on es trobin els goril·les. A les parts més baixes del parc hi ha bambú en abundància, així que com ortigues, cards o api silvestre, en canvi, a les parts més altes la vegetació canvia molt i els menjars més habituals es tornen escassos.
amanida_petita
Goril·la dins la gran “amanida”.
Si tenim en compte la totalitat de la dieta de la població, el seu menjar preferit és l’espunyidella (Galium spp.), consumit més d’una quarta part del temps que dediquen a l’alimentació. El segueixen les fulles i tiges de card i api silvestre (al voltant d’un 20% cadascun d’ells), i els brots tendres de bambú (15%), tot i que només en mengen quan n’és la temporada, a l’època de pluges.
07 5 Espunyidella
Espunyidella (Galium spp.)
api_petita
Goril·la menjant api silvestre.
La resta de components de la seva dieta són més esporàdics, com ara les ortigues i altres plantes, escorces d’arbre, arrels, bolets, flors, etc… Pel que fa a les fruites, només tenen a la seva disposició algunes mores d’esbarzer, que troben a les parts més elevades del parc. Habitualment les mengen quan encara són vermelles i àcides, però molt gustoses. Alguna vegada se’ls veu menjar formigues, tot i que s’exposen a les pessigades!
arrel_petita
Goril·la menjant una arrel.
 
Jordi Galbany

2 Comentaris

 1. Rita

  La dieta dels goril.les ha de ser molt poc calòrica. En canvi semblen uns animals molt robustos, forts i plens de vigor. Com s’ho fan, és passen el dia menjant?

  Respon
  • Jordi Galbany

   Hola Rita,
   Efectivament, els elements de la dieta dels goril·les de muntanya són molt poc calòrics perquè bàsicament són fulles i tiges, i presenta molts pocs sucres (fruits) i gens de greixos (llavors o fruits secs). Si et fixes a les fotos del blog, els goril·les tenen unes panxes ben grosses, amb un tracte digestiu molt llarg per poder digerir bé aquest menjar. Així que realment es passen moltes hores al dia menjant, però també descansant i digerint…

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.