Post de projecte

15: Ens han tornat a picar!

20 octubre 2014 | Post de projecte

Anar al camp cada setmana per buscar i estudiar els goril·les implica alguns riscos.

 
Més enllà d’anar per terra mentre caminem, en relliscar amb el fang, o donar-nos cops amb alguna branca o pedra, cal anar molt en compte per no patir incidents majors. Per exemple, hi ha zones al Parc Nacional dels Volcans on hi ha barrancs molt profunds. Tot i que els goril·les els poden travessar, els rastrejadors i investigadors no hi podem baixar a causa de la seva dificultat d’accés i el perill que suposa.
Rusc d'abelles
Rusc d’abelles.
Un altre tipus de risc és la presència d’animals perillosos… I el cas més clar són les abelles! A la vora del Parc hi ha instal·lats molts ruscos d’abelles de la mel, que suposen una activitat econòmica important a la zona i al país. La majoria de les abelles entren al Parc a buscar flors, on de vegades hi formen eixams, dins d’arbres i troncs. De fet, hi ha molts eixams d’abelles Parc endins, i no els agrada gaire que les molestin. La nostra presència enmig de les flors, mentre estem observant els goril·les, pot desembocar en atacs sobtats. Ens vénen a picar, i ho aconsegueixen! En aquestes circumstàncies no ens podem quedar a la zona, i fins i tot els goril·les fugen espantats per les abelles! Aquesta situació succeeix sobretot a les zones on hi ha més vegetació herbàcia en plena floració, els dies assolellats.
floretes
Flors de la vegetació herbàcia.
Però dins el Parc encara hi ha més riscos causats per la fauna. Tot i que no hi ha grans carnívors com ara lleons, i queden molt pocs lleopards, si que podem trobar grans mamífers com ara els búfals. Aquests s’amaguen entre la vegetació i et poden donar un gran ensurt si te’ls trobes de cop i volta; i de fet, hi ha hagut nombrosos incidents causats pels búfals. Fins i tot han envestit a la gent que està treballant als camps quan alguns d’aquests han sortit fora del parc. Uns altres animals presents al parc de forma estacional, només es deixen veure a l’estiu en algunes zones, són els elefants. També resulten molt perillosos, però difícilment es poden veure donada la seva escassetat, i per tant no solen causar problemes.
bufal
Búfal amagat a la vegetació.
Finalment, també ronden pel Parc alguns grups de gossos assilvestrats. Alguns d’ells originalment vivien en zona poblades properes o amb els militars que patrullen la zona; però ara ja formen autèntics grups que depenen només del que troben al Parc. En principi no suposen cap risc pels goril·les ni per les persones, tot i que tenen un impacte sobre la resta de la fauna.
Gossos al Parc
Gossos dins el Parc.
Així, cada vegada que entrem al Parc i caminem enmig del bosc, hem d’anar amb els ulls ben oberts i estar atents als possibles riscos, per minimitzar els ensurts!
 
Jordi Galbany

2 Comentaris

 1. Manel

  Quin va ser l’incident més perillos o extrany que veu patir?

  Respon
  • Jordi Galbany

   Hola Manel,
   Els incidents més seriosos sempre estan relacionats amb els búfals. Te’ls pots trobar molt a prop i tenir greus problemes. A algun rastrejador l’han arribat a envestir i ha hagut d’anar a l’hospital. Personalment no he tingut aquest tipus de perills, però si que he patit caigudes diverses i cops forts… sobretot quan hi ha molt fang al camí. Ah, també cal anat molt en compte amb les ortigues! Molts grans, i molt dolorós quan et piquen!
   jordi

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.