Diari de recerca

17: Posant-nos al dia

15 desembre 2011 | Diari de recerca

Les setmanes van passant i és hora de fer una ullada a com va avançant la nostra expedició. Moltes coses han passat… algunes d’elles força inesperades!
De les Aravalli a la Little Rann en 24 hores!
Aquests últims dies hem estat molt ocupats recorrent el Gujarat de dalt a baix. Amb el pretext de completar la nostra col·lecció de referència de plantes hem gaudit de paisatges increïbles, des de la muntanya fins a una illa en mig del desert. Durant la cerca de plantes visitàrem les muntanyes Aravalli, la frontera entre el Gujarat i Rajasthan. Cap al sud anàrem a Vasra Soraky, una illa en mig de la Little Rann que queda isolada del continent durant el monsó. En ambdós viatges hem trobat perfils de dunes que estudiarem per poder entendre el procés de formació del paisatge i l’evolució de la cobertura vegetal.

Sortim a la ràdio!
Com a bons culés (almenys alguns de nosaltres), dissabte passat a les 2:30h de la matinada (22:00h a Catalunya) estàvem davant de l’ordinador per escoltar la transmissió del Reial Madrid – Barça. Enviàrem un mail a la TdP (la Transmissió d’en Puyal de Catalunya Ràdio) explicant que estàvem a l’Índia seguint el partit per internet i, per sorpresa nostra, l’equip de la transmissió el va llegir just abans de començar la segona part! Ho escoltareu?
Podeu escoltar aquest moment de la transmissió fent clic aquí (minut 14:50).

I mentrestant a l’excavació…
La setmana passada arribàrem al fons del nivell arqueològic de l’excavació a Vaharvo Timbo i decidírem obrir un nou sector. El lloc on començar el nou sector va ser motiu de cert debat entre els dos codirectors del projecte, en Marco i l’Ajith. Finalment, l’opció de l’Ajith va triomfar, i grans sorpreses ens estaven esperant.
Pocs centímetres després de començar l’excavació va aparèixer un pot de ceràmica que, malgrat estar fracturat, estava complet. Ningú no podia preveure l’aparició de ceràmica, especialment si tenim en compte que els caçadors-recol·lectors del nord del Gujarat no utilitzaven ceràmica. Moltes hipòtesis sorgiren entre l’equip: possibles contactes amb comunitats agro-pastorals? Caçadors-recol·lectors experimentant amb ceràmica? La reocupació del jaciment en un període posterior? Només excavant trobarem la resposta…

Mirant d’entendre tota la forma del pot, ens trobarem amb el que semblaven óssos humans. Desenterrant-los de mica en mica ens adonàrem que de fet era un crani humà!!! Hem trobat un enterrament! Encara no hem arribat al nivell d’inhumació, així que haureu d’esperar una mica per saber qui és el nostre personatge misteriós. El que us podem dir és que algú es va prendre moltes molèsties a l’enterrar-lo, ja que hem trobat un altre pot sencer, alguns óssos cremats d’animals (una vetlla?) i una palette stone probablement associada al cos.

Juanjo García-Granero

3 Comentaris

 1. Débora

  un enterrament,…. quina enveja!!!
  us donarà temps d’excavar-lo???

  Respon
 2. Agnès

  S, ja hem escoltat la lectura del vostre missatge a Catalunya Ràdio a la transmissió de la mitja part del partit. Quina emoció! I encara més emocionant l’aparició d ‘un enterrament! Esperarem més notícies del personatge misteriós.

  Respon
 3. Equip NoGAP

  Hola a tothom,
  L’enterrament ha estat un repte, sens dubte. Hem tingut temps d’excavar-lo? Més o menys, ho descobrireu al proper missatge, jeje.

  Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.