Arts i Humanitats | Diari de recerca

11: Societats tradicionals a l'Índia moderna

30 novembre 2011 | Arts i Humanitats, Diari de recerca

Mumbai, seu de la indústria del cinema més important del moment; Bangalore, centre del desenvolupament informàtic; Jaypee, circuit de Fórmula 1 estrenat aquest 2011. Grans ciutats que representen una de les cares de la moneda que és l’Índia. Però aquest país no és només modernitat i tecnologia; les tradicions mil·lenàries hi són molt presents, des de petits rituals fins a tota una forma de veure el món.
Malgrat ser el segon estat més industrialitzat de l’Índia, el món rural és molt viu al Gujarat. Allà on s’acaben les grans ciutats i la mecanització no ha arribat amb tanta força, comença un món diferent que és, com a mínim, tan interessant com l’Índia de Bollywood.
Jandhala: una finestra al passat
Una de les tasques que hem desenvolupat durant els últims anys en el marc del projecte NoGAP és l’etnoarqueologia, l’estudi de les poblacions tradicionals per entendre el registre arqueològic (sense fer analogies directes!).

Un dels poblats que hem tingut l’oportunitat d’estudiar més a fons és Jandhala, situat al més profund del Gujarat. Allà hem pogut observar pràctiques agrícoles tradicionals i hem desenvolupat una estratègia de mostreig equiparable a la que utilitzem a una excavació arqueològica. D’aquesta manera podem entendre la fiabilitat de la nostra interpretació del registre arqueològic i millorar la nostra metodologia de treball.

Modernitat i tradició conviuen
Però no us penseu que la tecnologia no ha arribat al Gujarat rural! Qui més qui menys té un mòbil amb càmera (el molt impactant veure pastors dirigint vaques i alhora parlant per telèfon). Qui té una mica de diners ho inverteix en una moto abans d’arreglar-se la casa o comprar roba nova. En arqueologia, a aquests objectes els anomenem “béns de prestigi”: aquells que tenen un valor social afegit i per aquesta raó reben prioritat vers altres.

L’elefant asiàtic desperta
L’Índia és un dels països que més està invertint en noves tecnologies i comunicacions. Amb una població que no deixa de créixer exponencialment, ja és una de les economies més importants del món i qüestiona “l’hegemonia occidental”. Juntament amb Brasil, Rússia i la Xina, forma el grup de països anomenats BRIC, el futur de l’economia mundial. Potser és hora de què ens fiquem tots a aprendre hindi…

PD: La nostra excursió a Patan va ser un èxit a mitges: haurem de tornar per completar l’enregistrament (coses de la burocràcia) però almenys vam poder aprofitar per fer algunes compres.

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.