Diari de recerca

12. Uns animals antediluvians: les iguanes marines

13 gener 2010 | Diari de recerca

Darwin pensava que les iguanes eren uns animals molt lletjos i antediluvians. Les illes Galápagos són l’únic lloc del món on podem trobar iguanes marines, capaces de nedar i submergir-se a les fredes aigües del Pacífic.

En el meu missatge anterior us comentava que Darwin, més enllà de la decepció que el va envair només desembarcar a les Illes Galápagos, era molt a prop de noves i excepcionals sorpreses. Aquestes sorpreses no trigaren a fer-se evidents: estranyes formes de vida que només poden observar-se en aquest arxipèlag.

Animals sense por

I el més sorprenent és que aquests animals no tenien por dels humans. Permetien una gran proximitat. Una característica que encara avui sorprèn els científics que treballem a les Galápagos és que podem prescindir dels potents teleobjectius de les nostres càmeres fotogràfiques –que serien bàsics en indrets com l’Amazònia i els boscos africans– i podem fer servir òptiques curtes. No és estrany estudiar, dibuixar i fotografiar a les aus, rèptils i mamífers marins a molt poca distància; la distància prudencial que decidim els humans per tal d’evitar molestar-los en el bell mig de les seves conductes i cicles de descans, alimentació, aparellament, reproducció, etc.

Iguanes que mengen algues

Un dels animals més emblemàtics i interessants de les illes Galápagos és la iguana marina. Si veiem algunes de les escenes de la pel·lícula Master&Commander filmades a les Galápagos, comprovem la sorpresa del metge i naturalista de ficció –unes dècades abans que Darwin– en contemplar iguanes que són capaces de nedar i submergir-se. Efectivament, l’únic indret del món on podem trobar iguanes marines és a les Illes Galápagos. A diferència de els seus parents terrestres continentals, i davant la impossibilitat de trobar aliment a terra ferma, es nodreixen d’algues; és per això que es veuen obligades a endinsar-se en les fredes aigües del Pacífic. Moririen, però, si no poguessin tornar a escalfar els seus cossos i és aleshores quan se situen sobre les laves o la sorra de la costa per rebre els rajos solars equatorials (el color negre corporal és un gran avantatge alhora que un bon camuflatge a les laves negres quan, de petites, poden ser capturades pels seus depredadors).

Un experiment poc científic

Darwin pensava que eren animals molt lletjos i antediluvians, però també descriu, com a experiment, la malifeta d’un mariner que tenia curiositat per saber quant de temps podien aguantar les iguanes sota l’aigua. Agafà un exemplar, li lligà un pes, i el llençà al fons del mar. Va passar una hora, i van rescatar al llangardaix de laboratori. La sorpresa fou que la iguana encara era viva. No es tractà d’un experiment científic, però sí que la ciència avui pot afirmar que les iguanes marines han desenvolupat unes adaptacions fantàstiques per sobreviure en el mar. Entre altres coses sempre les veurem expulsar la sal acumulada en el seu organisme mitjançant una mena d’esternuts, seguits d’un aerosol salí que, segons bufa el vent, s’acumula a sobre dels seus caps formant una espectacular crosta de sal.

En el proper missatge parlarem de les espectaculars tortugues gegants, no us el perdeu!

Jordi Serrallonga

1 Comentari

  1. natali_ms

    Molt macos no són aquests animals, pero son molt xulos!

    Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.