Diari de recerca

6. Un campament al bell mig de no-res

28 desembre 2009 | Diari de recerca

Lanashuaia està a uns 100 km d’Ushuaia (per carretera). El punt habitat més proper és Harberton; es tracta de l’estancia (granja) de la família Goodall-Bridges.

La família Goodall és descendent de la primera família missionera anglicana que es va instal·lar a Terra del Foc. Harberton va construir a Anglaterra i fou transportada fins aquí desmuntada peça a peça. És un punt que aplega la memòria històrica: hi trobem elements de l’arribada del món industrial (un dels vàters és del s. XIX!) i de la seva relació amb el món yàmana que comença a desaparèixer justament per la seva presència. Avui dia la família Goodall és molt conscient de com de valuosa és la seva memòria: els papers de l’avi parlen de la gent yàmana que encara vivia damunt les seves canoes amb el foc encès al bell mig per mantenir la seva temperatura, bellugant-se constantment pels canals. Recuperen els seus documents, busquen més dades i ens ajuden moltíssim. Com? El més important: ens ofereixen una dutxa d’aigua calenta.

Dos mesos enmig del no-res

Excavar a Lanashuaia implica que durant dos mesos viurem en un campament al bell mig de no-res. Amb tendes de campanya: grosses estructurals per a la cuina-menjador-sala de reunions i per cobrir el jaciment que excavem. Les tendes normals són per dormir. L’aigua dolça s’ha de portar del riu més proper cada dia. I tot el que necessitem per a treballar i viure ho hem hagut de transportar des d’Ushuaia. Així que el nostre campament, al bell mig del bosc, ens ha de servir per a viure una bona temporada.

Dutxa setmanal a Haberton

Harberton és el punt d’ajut més proper, i un cop a la setmana, tothom hi és convidat per anar a dutxar-se. La Natalie Proosper Goodall és una reconeguda biòloga especialista en mamífers marins australs i ha construït un petit centre de recerca-museu on ens banyem. El sediment del conchero és greixós, el vent constant aixeca terra, pols i sediment per tot arreu. Siguem realistes: a Barcelona no ens deixarien entrar a un restaurant amb aquesta fila i higiene. Així que les dutxes a Harberton ens permeten recuperar a totes i a tots la nostra humanitat.

Sopar amb el barret de forro polar i els guants posats

Cada 15 dies, tenim un dia de descans. Qui vulgui pot anar a Ushuaia i redescobrir què és un matalàs. O provar 12 tipus de sabó a la dutxa. O fruir d’una cadira on recolzar l’esquena. O menjar sense pols arqueològica dins el plat. I sobretot, no haver de sopar amb barret de forro polar i guants posats (i és que la nostra, és una excavació de molta elegància…).

Fins al proper missatge!

Ivan Briz

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.