Arts i Humanitats | Diari de recerca

8. Com era la vida familiar dels yàmana?

01 gener 2010 | Arts i Humanitats, Diari de recerca

Com eren les relacions entre les famílies yàmana? Cooperaven? Feien feines conjuntes? Possiblement, la cooperació devia ser important car Darwin va observar que “La perfecta igualtat que regna entre els habitants endarrerirà durant algun temps la seva civilització”.

La nostra recerca busca pistes per a una de les preguntes de la nostra història. En algun moment, diferents grups humans del passat van iniciar un canvi en la seva forma de vida: es van anar fent cada cop més complexes i deixaren les formes de vida itinerants dels caçadors-recol·lectors per no sobreexplotar els recursos. S’inicia la sedentarització i la domesticació de plantes i animals.  L’agregació social (la reunió de gent que es reconeix com d’un mateix grup però que, normalment, no viu conjuntament) és un element cabdal d’aquest procés. I ha estat un dels elements explicatius proposats per a jaciments de la Península Ibèrica tan importants com Altamira, famós per les seves pintures (http://museodealtamira.mcu.es/).

Com era la vida familiar yàmana?

Emprant l’etnoarqueologia aquí volem conèixer dues coses: quins són els trets característics que ens permeten identificar un assentament d’agregació social? És a dir, volem veure en què és diferent d’un altre tipus d’assentament. I la segona és veure com eren les relacions entre diferents famílies yàmana quan es reunien  en una agregació: cooperaven? Feien feines conjuntes? Compartien el menjar? O era una vida segregada?

Les balenes varades reunien la gent

Les fonts etnogràfiques ens diuen que si una balena varava a la costa, diferents famílies, cadascuna amb la seva canoa, es reunien per a aprofitar-la completament (carn, greix, ossos…). Les excavacions del 1995 i 1996 (dirigides per A. Vila, J. Estévez i E. Piana) i del 2005 (que vam fer nosaltres) a Lanashuaia I van posar al descobert una gran quantitat de balena minke. La pregunta és senzilla i la vam fer tots dos equips de direcció: i si els concheros de la platja de Lanashuaia són una agregació? Si ho són, podrem buscar quins trets són els característics d’aquest tipus d’assentament i aconseguir hipòtesis per altres llocs del món.

Les datacions fetes amb la tècnica anomenada del carboni 14 ens van dir que un altre conchero a la platja era de la mateixa època.  I els treballs del passat gener ens van donar un tros de mandíbula de balena que, sembla ser, és balena minke. Les anàlisis d’ADN s’estan fent en aquests moments…

“La perfecta igualtat que regna entre els habitants”

Esperem que l’excavació d’enguany ens permeti trobar més evidències. I començar a entendre quin paper tenia l’agregació i la cooperació dins el món yàmana.

I devia ser molt important, perquè Darwin, provinent del país que va inventar el Capitalisme, va anotar al seu diari:

La perfecta igualtat que regna entre els habitants endarrerirà durant algun temps la seva civilització: si se’ls hi dóna una samarreta, o qualsevol altra peça de roba, la trenquen a trossos immediatament. Fins que no sorgeixi un cap, que amb el seu poder pugui apropiar-se  d’aquests regals, així com animals, etc., s’haurà d’endarrerir l’esperança  de millora de la seva condició.”

I és que Darwin se sorprenia que la gent yàmana fes trossos d’una samarreta i es repartissin entre tots…

Fins al proper missatge!

Ivan Briz

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.