Diari de recerca

4.- Tinc un falcó criant al balcó de casa!

26 abril 2013 | Diari de recerca

Un dels objectius del projecte és donar l’oportunitat al gran públic d’informar de la troballa dels nius que té a casa seva; particularment d’espècies poc comunes o amb un nivell de protecció especial, però que sovint utilitzen les vivendes per a fer-hi el niu. Una d’aquestes espècies és el xoriguer comú, un petit falcó relativament comú a Catalunya, però que està en declivi a nivell d’Europa.

Els anys 2011 i 2012 una parella de xoriguers va criar en un tretzè pis de Via Favència a Barcelona ciutat. En concret, en un test i una petita jardinera del balcó d’una habitació; el niu i tota l’activitat de la cria es podia observar i fotografiar fàcilment a través del vidre de la finestra sense molestar els ocells. Les dades del seguiment d’aquest niu s’han penjat aquesta setmana a nius.cat, i ja estan a l’abast de tothom.

En ambdós anys, la cria va tenir èxit (almenys un pollet va envolar). L’any 2011, la posta va ser de 6 ous, van néixer 5 pollets, però només 2 van envolar. Al 2012, l’èxit va ser major: dels 5 ous que van pondre, van néixer i envolar 4 pollets. Els xoriguers ponen de mitjana uns 4,5 ous i els coven durant 28 dies; els pollets envolen al cap d’uns 30 dies. Poden criar en colònies o, més freqüentment, en solitari, com és el cas del niu de Via Favència.

Una espècie prou habitual a Barcelona ciutat

El xoriguer comú tenia una colònia de cria relativament gran al penya-segat de Montjuïc, però va passar d’unes 20-21 parelles l’any 2000 a només 4-5 l’any 2010. Segons l’Eduard Durany, molt bon coneixedor de l’espècie, diversos factors poden haver incidit en aquesta davallada. La pèrdua d’hàbitat en la zona agrícola del Baix Llobregat, l’increment de la població de gavià argentat al penya-segat en els últims 10 anys i la presència d’una parella de pelegrins en aquest lloc.

Per contra, les parelles nidificants a la ciutat sembla que es mantenen estables. Hi ha dades de cria a molts punts: Església del Pi, Quarter del Bruc, Palau de Justícia, diversos edificis de Nou Barris, al carrer Pallars (a prop de Diagonal Mar), Vall d’Hebron, etc.

No és l’únic falcó que cria a Barcelona

El 1999 es va iniciar un projecte de reintroducció del falcó peregrí a Barcelona amb l’alliberament dels primers polls. L’any 2003 es va confirmar la primera cita de cria al Barcelonès. Concretament a la Central Tèrmica de Sant Adrià de Besòs. El mascle era un exemplar alliberat a Barcelona el primer any del projecte. La femella era salvatge. El 2004 dues parelles més crien a la ciutat. Concretament al penya-segat de Montjuïc i a la Torre Macosa de Diagonal Mar. En aquests dos casos el mascle també és dels alliberats a Barcelona i la femella és salvatge. L’any 2005 una nova parella cria a la Sagrada Família. També en aquest cas el mascle és alliberat i la femella és salvatge. Aquest 2013 una nova parella ha criat per primera vegada al terme municipal de l’Hospitalet. Concretament a l’edifici Realia de la plaça d’Europa. Ambdós membres de la parella van ser alliberats a la Ciutat Sanitària de Bellvitge l’any 2008.

A la web www.falconsbarcelona.net trobareu més informació de les parelles de Barcelona i sobre l’evolució de la seva cria (nombre de polls per any, proporció de sexes, dieta, etc.).

Niada de Xoriguers al test!

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.