Diari de recerca

2.- Perquè seguim la nidificació dels ocells?

10 abril 2013 | Diari de recerca

L’objectiu és omplir importants buits de coneixement sobre la reproducció de les espècies d’ocells que nidifiquen a Catalunya, les Illes i el País Valencià

Sobretot d’aquelles espècies que crien més a prop nostre –per exemple les que ho fan en edificacions o en parcs i jardins– o les que nien a llocs fàcilment accessibles –com ara caixes niu–.

A més, donat que la reproducció dels ocells és molt sensible a les pertorbacions de l’hàbitat i als efectes del canvi climàtic, el seguiment dels nius ens ajudarà a conèixer com responen els nostres ocells a aquests i altres factors de canvi al llarg del temps.

Hi ha més de 200 espècies d’ocells que crien regularment a Catalunya. Per criar, però, tots els ocells tenen que acomplir els mateixos grans objectius: trobar parella, construir o trobar un bon emplaçament pel niu, covar els ous i criar i alimentar les seves cries amb èxit. 

Aquí trobaràs una senzilla guia on sintetitzem la informació més rellevant sobre la reproducció de cada espècie d’ocell que cria a Catalunya. A més, en aquest pòster s’il·lustren algunes de les espècies que més fàcilment pots trobar criant en el teu entorn més proper.

 

Quan crien els ocells?

La majoria dels ocells, especialment en regions temperades com Catalunya, ajusten la seva temporada de cria per tal de fer coincidir el moment en què hauran d’alimentar els pollets amb el moment de màxima abundància d’aliment.

És per això que la gran majoria d’espècies que nien a casa nostra ho fan entre la primavera i principis d’estiu, moment en què hi ha més hores de llum i la productivitat d’aliment assoleix el seu màxim anual.

Abans de criar, però, els ocells territorials hauran d’establir i protegir els seus territoris, tot mirant de situar-los en els llocs més adequats per a construir el niu i, sobretot, allà on puguin assegurar la major disponibilitat d’aliment. Les espècies migradores, tindran feina extra, ja que no només hauran de retornar des de les seves zones d’hivernada, sovint situades milers de quilometres al sud, sinó que hauran de fer-ho tan ràpid com puguin donada la forta competència que hi ha entre els mascles per ocupar els millors territoris.

1 Comentari

  1. asuncion solano mendo

    Les orenetes van fer un niu al garatge de casa nostra a la urbanització San Miquel de Miami -Platje i van tindre cries vem veure com la mare cobabe els ous, i com el pare l´hi portabe menjar, si us interesan las fotos dels nius us las puc envía , peró no se a quin correu ho he de fer.

    Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.