Diari de recerca

9: Els serveis ecològics dels voltors

24 maig 2012 | Diari de recerca

10 milions de tones de cadàvers són eliminats cada any pels voltors a l’Estat espanyol, segons l’estimació d’un grup d’investigadors.
Els ocells necròfags ofereixen uns serveis ecològics valuosos, que recentment han estat avaluats per un grup de científics. Segons les seves estimacions, 10 milions de tones de cadàvers són eliminats cada any pels voltors a l’Estat espanyol.
Cada cop que els voltors fan desaparèixer la despulla d’un animal domèstic estalvien uns 20 euros al ramader. De fet, la destrucció industrial de carcasses costa entre 66 i 96 euros per tona.  La tasca de les aus carronyaires fa innecessari aquest cost, i elimina el CO₂ generat en el transport i en la incineració. L’estalvi global pot assolir uns 660 a 960 milions d’euros. Així s’estableix en una comunicació que un grup d’investigadors va publicar el passat mes de gener a la revista Science, entre els quals hi ha Antoni Margalida, coordinador del projecte de Recerca en Acció Dins el niu del trencalòs.

Després de l’èxit en la reintroducció del voltor negre, al Pirineu català hi viuen ara mateix quatre espècies d’aus necròfagues: el voltor comú (Gyps fulvus), el voltor negre (Aegypius monachus), l’aufrany (Neophron percnopterus) i el trencalòs (Gypaetus barbatus). El Pirineu català és, ara mateix, l’únic indret d’Europa on nien regularment les quatre espècies.
El mal de les vaques boges afecta (indirectament) els voltors
Les mesures adoptades arran de la malaltia espongiforme bovina havien creat moltes dificultats a aquests grans ocells, ja que des del 2002 els ramaders eren obligats a retirar totes les despulles dels animals domèstics morts a la muntanya. Això, a la pràctica, va suposar una davallada important en els recursos alimentaris a disposició dels carronyaires, i es creu que aquest fet té molt a veure amb els atacs que els voltors han prodigat en els darrers anys envers els animals domèstics vius, un comportament extraordinari en aquestes espècies i mai descrit anteriorment.  Només el 2006 es van reportar 1.165 casos d’atacs de voltor comú envers animals domèstics al nord de la Península Ibèrica, bàsicament al Pirineu i Prepirineu. La despesa que les administracions van haver d’oferir als ramaders com a  compensació pels danys s’avalua en uns 265.000 euros.

Finalment, però, la UE ha aprovat una nova regulació que permet als ramaders abandonar les restes dels animals domèstics a la muntanya o bé en estacions d’alimentació. Aquest nou escenari permet normalitzar l’alimentació dels ocells carronyaires pirinencs i ha d’ajudar a garantir la seva pervivència.

David Segarra

voltor negre

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.