Post de projecte

14: Els primers marmotons ja surten del cau!

10 juliol 2012 | Post de projecte

Des de la fi de juny fins ara hem pogut observar les primeres cries de marmotes d’enguany, a les que anomenem marmotons. Concretament, el dia 28 de juny en van aparèixer 3 a la família I, dos dies més tard 6 molt petitons a la família BC, i la mateixa setmana en vam veure 3 a la família G. El diumenge passat vam poder observar marmotons a tres famílies més, 2 a la K, 3 a la Co i 5 a la C. De fet, esperem que encara n’apareguin a algunes famílies més els propers dies.

Els marmotons, inconscients encara dels perills, es mostren molt confiats i es deixen acostar fins a menys d’un pam. Tot i això, en pocs dies aprendran a identificar els perills i ja no ens permetran tanta proximitat. Tot just estan aprenent a moure’s fora del cau, i comencen a tastar les herbes del prat per primera vegada; tot plegat de forma força maldestra que resulta molt divertida.

Els marmotons acostumen a pesar al voltant dels 300 grams quan surten del cau per primera vegada i tenen una longitud que amb prou feines supera el pam.

Un dels objectius que tenim l’equip per les properes setmanes és capturar tots els marmotons que apareguin a l’àrea d’estudi, marcar-los i prendre mostres de pèl per les anàlisis genètiques que, entre altres coses, ens permetran determinar si la parella dominant de la família a la qual pertanyen són o no els seus pares reals.

De les 14 famílies que controlem, esperem que com a mínim 8 d’elles tinguin descendència aquest any, ja que la parella dominant és la mateixa que hi havia l’any passat abans d’hibernar. En canvi, a les altres 6 famílies un individu dispersant ha desplaçat a un dels dominants i ha ocupat el seu lloc. L’experiència d’aquests 5 anys de seguiment, junt amb la bibliografia, ens diuen que en molts d’aquests casos en què es dóna un canvi de dominant, l’estrès que la situació provoca en la família es tradueix en la inhibició de la reproducció en la femella; per tant, d’entrada esperem que aquestes famílies no tinguin marmotons.

Com a curiositat tenim el cas de la família BC que no hem tingut clar que fos una nova família fins fa uns dies, quan vàrem veure aparèixer marmotons d’un dels caus! L’any passat, un nou mascle va arribar a la família B i va fer fora al mascle (Patxi) i a la femella (Bruixa) dominants. Aquesta es va instal·lar a 2 caus de la família C, molt propers al que havia estat el seu antic territori. Curiosament, el mascle que havia arribat a la C, també nou, interaccionava tant amb la dominant de la C com amb la Bruixa, però finalment va acabar escollint a la Bruixa, van hivernar junts i actualment ja tenen 6 marmotons que volten pel territori de la nova família.

Irene Figueroa 

2 Comentaris

 1. Dani

  Em podrieu dir quants petits pot parir una marmota? Merci!!

  Respon
 2. Irene

  Hola Dani,
  Quants pot parir no t’ho sabria dir del cert, perquè possiblement alguns morin dins el cau i no els arribem a veure sortir.
  El màxim que hem vist nosaltres en 5 anys de seguiment són 7 marmotons. Tot i això, crec recordar que als Alps havien trobat alguna família amb més! Si t’interessa molt t’ho puc buscar.

  Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.