Diari de recerca

18: Balanç de la productivitat a l'àrea d'estudi

25 juliol 2012 | Diari de recerca

Famílies consolidades de marmotons

El passat dilluns, 24 de juliol vam finalitzar les campanyes de captura dels marmotons, les cries nascudes aquest any, a la nostra àrea d’estudi.

Sorprenentment, aquest any s’han reproduït molt poques famílies. De les 15 que seguíem fins ara, només han aparegut marmotons a 7 famílies! Una d’elles, la BC, es va crear l’any passat, i no va ser fins que vam veure marmotons que vam confirmar que era una família consolidada.

Aquest juliol ens hem trobat el prat amb un estat de sequera força extrem, similar al que seria normal al setembre. Aquesta manca d’aliment podria estar relacionada amb el reduït nombre de marmotons.

En total hem observat 27 marmotons, 3 a les famílies G, Co i I, 6 a les famílies BC i C, 2 a la família K i 4 a la família J. D’aquests, n’hem pogut capturar 24, és a dir, que ens han quedat 3 marmotons per capturar que pertanyen a la família J. El territori d’aquesta família està situat a una tartera de rocs força grans, de manera que ens és molt costós observar els individus i col·locar les trampes; a més, les cries van aparèixer molt tard, a principis de la setmana passada.

De les famílies que no s’han reproduït, esperàvem que com a mínim haguessin tingut marmotons les famílies A, F, E i Q, ja que no han tingut desplaçament de dominants, és a dir, que la parella dominant és la mateixa que hi havia l’any passat. De fet, a la fi de juny vam observar un dels caus principals de la família E totalment colgat de sorra i pedres, fet que ens va fer sospitar que podria haver-hi marmotes mortes dins, possiblement les cries.

Un altre fet sorprenent d’aquesta campanya, és que en pocs dies han desaparegut un nombre força gran de marmotons, 4 a la família BC i com a mínim 1 a la K. En el darrer cas, podria ser a causa de la depredació, però és molt estrany el cas de la família BC, on van desaparèixer els 4 individus en un parell de dies, mentre que a la família veïna, la C, que també són 6 cries, encara hi són totes.

Pel que fa als adults, hi ha hagut força moviment respecte a la situació que vam observar a les campanyes de maig. La família N sembla que ha desaparegut, i la J ha ampliat el seu territori ocupant també el de la N. Entre les famílies E i F hem observat un mascle i una femella junts, possiblement hagin creat una nova família que hem anomenat R, l’any vinent ho confirmarem. A la família B han desaparegut tots els individus a excepció del mascle dominant, el Padi, fet que ha aprofitat la Bruixa, dominant de la BC, que es baralla contínuament amb ell fins al punt de fer-se sang, suposem que per recuperar el seu antic territori.

A la família K vam recapturar un mascle d’un any d’edat, el Xisclet. Quan el vam capturar el 2 de maig, just sortint d’hibernar, pesava 1.220 g, i ara en pesa 3.100! Aquesta dada ens informa de la gran capacitat d’engreix que tenen les marmotes de cara a sobreviure a la hibernació.

Com a curiositat, un dels dies d’aquesta campanya vam poder observar a l’àrea d’estudi els 4 ocells rapinyaires necròfags de Catalunya: el trencalòs, l’aufrany, el voltor comú i el voltor negre.

Irene Figueroa

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.