Diari de recerca

7: El trencalòs torna als Alps

13 març 2007 | Diari de recerca

Marie Zimmermann ens explica com s’ha aconseguit reintroduir l’espècie

Fa aproximadament un segle, el trencalòs va desaparèixer dels Alps víctima de la caça i dels prejudicis de la població. Actualment, hi ha un mínim de 9 parelles i ja hi han nascut 33 polls en llibertat.
Hem demanat a Marie Zimmermann, membre de l’Associació francesa ASTERS, que ens expliqués el procés de recuperació del gran voltor barbut a  la serralada alpina. Us recomanem llegir el seu article El trencalòs celebra els vint anys del seu retorn als Alps, o la seva versió original Le Gypaète célèbre les 20 ans de son retour dans les Alpes.
Ara per ara hi ha 5 centres de cria i uns 30 zoològics que col·laboren a tota Europa per a reintroduir el trencalòs als Alps. L’Associació ASTERS manté a l’Alta Savoia (França) un centre equipat amb webcams on es pot observar el procés de cria en captivitat en directe. Només cal que feu clic damunt les paraules Gypaete in live per accedir a un parell de webcams.
Marie Zimmermann ens explica que “després de 52 dies d’incubació, el pollet de la primera gàbia de vol (webcam 1) va néixer entre el 25 i el 26 de febrer. Els seus pares el cobreixen encara contínuament i l’alimenten amb bocins de conills o de cues de vaca que l’equip d’ASTERS hi diposita contínuament. Pel que fa a la parella de la segona instal·lació (webcam 2), va deixar de covar el dia 29 de gener. Vam trobar trossos de la closca de l’ou sota el niu”.
Els trencalossos pirinencs cada cop estan menys sols. Mentre es prepara l’eix Pirineus – Massís Central – Alps (vegeu l’article de Zimmermann), en un proper missatge us explicarem el procés d’introducció del trencalòs a Andalusia. I el proper dijous, 15 de març, us presentarem el canyet de la Terreta, situat a Tremp. No us perdeu la possibilitat d’observar en directe el tiberi dels voltors!
L’equip científic.

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.