Diari de recerca

10: Comprovem dos nous fracassos reproductors

27 març 2007 | Diari de recerca

La meteorologia adversa pot ser la causa del fracàs de la parella del territori 57

Aquesta setmana passada vam poder confirmar dos nous fracassos reproductors, que juntament amb els 5 que havíem constatat fins a la data incrementen de forma considerable el percentatge de parelles amb fracàs reproductor (41.2%) d’aquesta temporada.
Aquests dos nous fracassos han tingut lloc als territoris 57 i 102. Al primer de tots, monitoritzat acuradament per Elena Vega, Jordi Canut i els Agents Rurals de la comarca del Pallars Sobirà i Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, es va produir coincidint amb la presència del front de meteorologia adversa que ha provocat fortes nevades i ha impedit el vol dels adults durant diversos dies. Si bé no s’ha pogut accedir al niu per intentar esbrinar les causes del fracàs, fenològicament es trobava al moment de la desclosa. Es tracta d’un període que és força delicat, en el que tenen lloc la major part dels fracassos reproductors. Podíem aventurar-nos a pronosticar que, sens dubte, els factors naturals (la meteorologia adversa) han pogut influir força en aquest desenllaç.
Pel que fa al territori 102, la parella ja va fracassar a principis de gener per causes desconegudes i donat que el fracàs va tenir lloc als primers dies de la incubació, es va produir una posta de substitució un mes més tard. La incubació d’aquesta segona posta es va desenvolupar amb absoluta normalitat fins que va arribar el fracàs, que també ha tingut lloc durant el període de desclosa. En aquest niu, si bé les condicions meteorològiques també han pogut afectar parcialment, no pensem que puguin explicar el fracàs reproductor. En aquest niu els membres de la UEME dels Agents Rurals (Carles Barri i Eduard Bragulat) van poder accedir i recuperar les restes (closques d’un ou). Les analítiques que es realitzaran a posteriori a Madrid al Laboratorio Forense de Vida Silvestre permetran determinar si l’ou era fèrtil o no i si les causes del fracàs es poden explicar per altres factors. En aquest sentit, la inexperiència de la parella (encara no ha aconseguit criar amb èxit durant els 3 darrers anys en què s’ha controlat) i les interaccions amb un altre adult han pogut incidir, però és una mica prematur per avançar el factor causal d’aquesta segona pèrdua en una setmana.
Esperem que la tendència negativa de fracassos reproductors (i no intents reproductors, ja que recordem que 12 parelles no han iniciat la reproducció) constatada la present temporada finalitzi aviat i que les previsions negatives inicials no es compleixin.
Diego Garcia i Antoni Margalida

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.