Diari de recerca

19: Establint una meta-població de trencalòs al Sud – Oest d'Europa

30 abril 2007 | Diari de recerca

El zoòleg vienès Hans Frey proposa relacionar la població dels Pirineus amb la dels Alps mitjançant el Massís Central francès.

L’enllaç entre els ocells alpins i els autòctons de Còrsega i dels Pirineus és molt important per tal d’assegurar el flux genètic i garantir la supervivència a llarg termini d’aquesta espècie amenaçada.
Des del 1985, més de 150 trencalossos han estat lliurats als Alps provinents d’una xarxa internacional de reproducció d’aquesta espècie – que inclou 35 zoològics i 5 centres de cria. Els 35 fundadors d’aquest projecte europeu provenen sobretot d’Àsia, i, en menor proporció, de Grècia i Espanya. L’objectiu  d’aquest projecte internacional,  que inclou tots els països alpins sota la supervisió de la Foundation for the Conservation of the Bearded Vulture (FCBV),  és l’establiment d’una població auto suficient als Alps, on aquest ocell fou exterminat fa uns 100 anys.
El 1997, el primer trencalòs neix i arriba a volar amb èxit a la natura. Fins al 2007, el numero de parelles reproductores en llibertat s’ha incrementat fins a 13, i més de 40 trencalossos han nascut en llibertat en els darrers 11 anys. En els propers anys, l’objectiu del projecte s’haurà assolit, i no serà necessari alliberar més ocells. No obstant això, la FCBV està desenvolupant una estratègia per tal d’assegurar la viabilitat de la població alpina en el futur. L’enllaç entre els ocells alpins i els autòctons de Còrsega i dels Pirineus és molt important per tal d’assegurar el flux genètic. Els resultats d’anàlisis genètics sobre els trencalossos de les poblacions europees existents, les poblacions extingides als Alps i ocells asiàtics han revelat que ha existit un flux de gens entre aquestes poblacions.
Tenint en compte la petita variabilitat genètica de la població pirinenca de trencalòs (en comparació a la situació que hi havia abans del coll d’ampolla que es va produir al final de segle passat), un intercanvi amb ocells de la població alpina pot representar un enriquiment important pel futur. Una possibilitat per establir aquest enllaç és transferir els actuals llocs de lliurament d’ocells des dels Alps Centrals i de l’Est envers els Alps francesos de l’Oest i, més endavant, a la serralada de les Cevennes (Cevenas en occità), dins el massís central francès.  S’ha proposat realitzar un estudi de viabilitat considerant la capacitat de càrrega d’aquesta àrea, on ja han estat reintroduïts el voltor comú i el voltor negre, mentre que l’aufrany hi ha retornat per si mateix.
A més, s’ha planejat reintroduir el trencalòs a l’illa de Sardenya. D’aquesta manera s’implementaria un altre vincle entre  Sardenya,  Còrsega i els Alps.
L’objectiu general d’aquests esforços ha de ser la construcció d’una meta-població de trencalòs que cobreixi l’àrea situada entre les poblacions autòctones dels Pirineus i de Còrsega, i els ocells reintroduïts als Alps.
Hans Frey
Professor de l’Institut de Parasitologia i Zoologia de la Universitat de Medicina Veterinària de Viena
Podeu llegir el text original a l’article Establishing a metapopulation of the Bearded Vulture in South Western Europe.  

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.