Arts i Humanitats | Diari de recerca

6. Millorar la cultura científica, tot un repte!

02 octubre 2007 | Arts i Humanitats, Diari de recerca

Ens cal una societat amb una bona imatge de la ciència. Però les darreres enquestes de l’Eurobaròmetre indiquen que no anem pel bon camí… Per això s’estan creant canals de comunicació innovadors que faciliten que el coneixement arribi a la societat en formats atractius
Aquest concurs de dibuixos, i també els estudis de percepció pública de la ciència que es fan periòdicament des de diferents institucions, ens mostren les imatges que tenim de què és la ciència, i els seus protagonistes, els científics.
Les darreres enquestes de l’Eurobaròmetre mostren que la confiança, i, per tant, la imatge positiva del públic envers la ciència, s’ha anat deteriorant durant els darrers anys. Amb tots els dibuixos enviats a aquest concurs, també s’està fent un estudi amb el qual podrem treure conclusions sobre què pensen els potencials futurs científics de Catalunya.
La comunicació de la ciència, un repte pendent
Aquests joves, i també els no tan joves, és fonamental que tinguem tots una base sòlida en cultura científica que ens permeti ser conscients del valor de les aportacions de la ciència a la nostra societat, amb confiança en la comunitat científica, amb una actitud receptiva envers la innovació i veient en aquest camp carreres professionals de futur. En altres paraules, ens cal una societat amb una bona imatge de la ciència.
En la majoria dels casos, però, la societat ha generat imatges negatives de la ciència per no haver estat informada de manera apropiada. La comunicació de la ciència és un repte pendent d’aquesta comunitat, i, tot i que està evolucionant favorablement durant els darrers anys, ens queda un llarg camí per recórrer.
Tradicionalment, les administracions i de la mateixa comunitat científica han concentrat pocs esforços en compartir la informació o s’ha transferit sense la incertesa que sovint requereix el coneixement científic. En altres ocasions, la falta d’informació no ha estat l’arrel del problema, sinó un excés d’informació sobre avanços que són fruit d’interessos empresarials i que no representen un benefici per al consumidor.
Cap a una cultura científica més sòlida
Finalment, la falta de democratització de la ciència és també un altre factor que genera desconfiança, i que sovint desemboca en lleis que obstaculitzen el seu avenç. Perquè els ciutadans ens sentim còmodes amb les accions d’una comunitat és important que siguem partícips. Però per a arribar a una situació en la qual la ciència jugui un paper més rellevant, fins i tot en els discursos electorals, fa falta primer potenciar el debat públic.
Davant aquesta situació, la comunitat científica, les administracions i d’altres molts actors estem reaccionant per contribuir a aconseguir que la societat tingui una cultura científica més justa i sòlida. Per això s’estan creant canals de comunicació innovadors que faciliten que el nou coneixement que es genera des de les universitats, els centres de recerca, els hospitals, els parcs científics i des de les empreses que aposten per la recerca, arribi a la societat en formats atractius.
Una d’aquestes moltes accions és el concurs “Dibuixa a un científic o científica” en què molts catalans i europeus han participat. Un apropament innovador per despertar l’interès per la ciència i observar les imatges de la ciència dels nostres potencials futurs científics.
Moltes gràcies per la vostra participació.
Rosina Malagrida
Científic dins d'una proveta

Aquest divertit dibuix d’Ivette Jerez, una nena de 15 anys de Granollers, mostra algú (probablement un científic) dins d’una probeta.
Si es tractés d’un investigador tancat dins el seu propi experiment, el dibuix pot servir com a irònica metàfora dels problems de comunicació i de falta de democratització de la ciència que es comenten al text Millorar la cultura científica, tot un repte!
Tallers d'experiments al Parc Científic de Barcelona

Fes Recerca: Tallers d’experiments on el públic participa en projectes de recerca vigents.
Organitza: Parc Científic de Barcelona

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.