• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciMissatge 8: Canvi de plans
Tornar

Missatge 8: Canvi de plans

13 maig, 2008
Vaig en l’helicòpter de l’Amundsen a 1200 metres per sobre de la banquisa. Com us deia al començament d’aquest diari, aquesta campanya és una expedició i no una aventura. Però a vegades, la vida irromp de forma aclaparadora i converteix els plans més ben pensats en un caos. En Roald Amundsen deia que ell era un explorador, no un aventurer, i que l’aventura només es produïa quan hi havia una fallada en el seus plans.

El capità i el pilot van al davant xerrant en francès. El capità té dos objectius en aquest vol. En primer lloc està fent un reconeixement de la banquisa. Fa una setmana que tenim vents de llevant, a estones violents i a estones més calmats, però tan persistents que hem derivat moltes milles cap a ponent. El capità vol saber si hi ha cap canal d'aigua oberta pel qual puguem tornar cap a l'est, cap a la nostra zona de mostreig. I aquest vol li serveix per veure les possibilitats com si es tractés d'un mapa. I en segon lloc, ha de recollir a un cuiner a Sachs Harbor. Un dels tres cuiners de l'Amundsen es va lesionar i ara, des de Quebec, ens envien un substitut. Aquest home ha vist alterada la seva rutina per una relliscada del cuiner titular en unes escales del vaixell. Ha tingut de fer les maletes a corre cuita, volar de Quebec a Inuvik i d'Inuvik a Sachs Harbor on el recollirem per portar-lo al vaixell.

Tornada a Barcelona

Jo també he vist alterada la meva rutina. Per un problema familiar haig de tornar a Barcelona abans d'hora. L'helicòpter em deixarà a Sachs Harbor. Allà una Twin Otter em portarà a Inuvik i després de quatre dies de vols i aeroports faré cap a casa. També he hagut de fer les maletes a corre cuita per poder aprofitar aquest vol de l'helicòpter. Si no hauria hagut d'esperar una o dues setmanes per tenir una altra oportunitat. Els companys hauran de continuar els meus experiments i aquest diari de recerca s'haurà d'escriure a partir d'ara des de Barcelona.

Penso en John Franklin. Durant la seva segona campanya a l'àrtic canadenc, la seva dona, Eleanor Porden, va morir de tuberculosi. Quan va marxar d'Anglaterra, ell ja sabia que l'Eleonor no viuria gaire temps més. Però al segle XIX no tenia cap opció ni de saber com estava durant el viatge, ni de tornar a casa fins a l'acabament de l'expedició dos anys després. Mil metres a sota, el mosaic blanc i blau continua el seu joc perpetu de fusió i congelació, obertura de canals i compressió de fronts, de moviments seguint el vent, les marees i els corrents marins, una estació darrera l'altre, tancant cicles de forma serena i eterna. Potser aquest paisatge va ser el millor consol per a Franklin.

Carles Pedrós Alió

Twin Otter

Les Twin Otter són unes avionetes que poden aterrar demunt del gel polar i resistir les dures condicions climàtiques àrtiques. Les Twin Otter s'encarreguen de fer moltes connexions entre poblats Inuits i el mateix Amundsen.    
Paisatge de la banquisa

El mosaic blanc i blau continua el seu joc perpetu de fusió i congelació, obertura de canals i compressió de fronts, de moviments seguint el vent, les marees i els corrents marins, una estació darrera l'altre, tancant cicles de forma serena i eterna.

Etiquetes: Expedició a l'Àrtic, Història, Mar, S.XIX, Zones polars, Àrtic

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Patricia

Cèlia

Montse

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Missatge 21: La veritable aventura del segle XXI

Missatge 20: Les escoles també van a l’Àrtic

Missatge 19: Viure en condicions extremes

Missatge 18. Conseqüències de l’escalfament de la Terra sobre l’Àrtic

Missatge 17: Es pot treballar a 70 sota zero?

Missatge 16: Créixer a 34 graus sota zero

Missatge 15: Canvis i més canvis

Missatge 14: Atrapats al gel!

Missatge 13: Treballar a les palpentes

Missatge 12: El pont de glaç

Missatge 11: una campanya molt llarga

Missatge 10: La selva de cristall – Part II

Missatge 9. La selva de cristall

Missatge 8: Canvi de plans

Missatge 7: Del pou lunar al laboratori de filtració

Missatge 6: Agafant mostres al pou lunar

Missatge 4: Presentem la base de l’ecosistema àrtic: les algues

Missatge 3: Arribada a l’Amundsen, la casa flotant dels científics

Missatge 2: Què hi anem a fer, a l’Àrtic?

Missatge 1: Comença l’aventura de viatjar al pol nord!

Piulades recents

  • 🎨Ajudem a emplenar les xarxes amb dibuixos de 👩‍🔬científiques! Participa en el concurs de @icmabCSIC! 👇 https://t.co/YZlpECZfDY
  • 📣Es posa en marxa a l'Hospitalet el programa #PetitsTalentsCientífics per fomentar l’interès per les #ciències entr… https://t.co/0Dlpgobl79
  • RT @fundaciorecerca: ⌛️#Taldiacomavui de 1897 va néixer la física Caroline Emilie "Lili" Bleeker, que va dissenyar i fabricar instruments ò…
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar