• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciMissatge 6: Agafant mostres al pou lunar
Tornar

Missatge 6: Agafant mostres al pou lunar

10 maig, 2008
Hi ha un tipus de mostreig que no demana que ens posem ni la parca ni les botes ni el passamuntanyes, però sí caldrà que ens posem el salvavides. I és que aquest cop l?aigua l?agafarem des de l?interior mateix del vaixell. Voleu saber com?

Doncs ho farem des del laboratori anomenat pou lunar o "moon pool". El mostreig el realitzem un cop cada sis dies amb un aparell anomenat "CTD amb roseta". CTD són les inicials de Conductivitat, Temperatura i Profunditat (Depth en anglès), que són les variables que aquest instrument mesura. Normalment el CTD es llença per la borda, però amb l'oceà completament congelat és impossible. És per això que el vaixell Admundsen posseeix un pou quadrat de dos per dos metres que va des de la coberta principal fins la quilla, deixant el pas lliure de l'aigua de mar. Així, tant l'aparell com nosaltres estem protegits del fred.

Com s'agafa aigua de la fondària desitjada?

A part de tots els altres elements electrònics necessaris per prendre mesures que hi ha acoblats al CTD, com ara un termòmetre, el CTD porta una "roseta", que consisteix en una corona de 24 ampolles anomenades Niskin, obertes per d'alt i per baix. En baixar la roseta, les ampolles estan obertes, de manera que l'aigua va entrant per un costat i sortint per l'altre. En el moment en que l'aparell arriba a la fondària que nosaltres volem, aturem el CTD i les ampolles es tanquen mitjançant un senyal electrònic, aconseguint que l'aigua sigui exactament la de la profunditat que volem. Aquesta operació es repeteix per a totes les fondàries que volem.

En conjunt, l'aparell mesura uns dos metres de llarg per un i mig de diàmetre i són molt pesats, fa falta una grua per ficar-lo i treure'l de l'aigua. A més es necessita una persona que controli la part electrònica que faci comuniqui a quina fondària volem l'aigua i tanqui les ampolles.

Tenim visitants al pou lunar!!

El laboratori de la roseta està al voltant dels 18ºC, una temperatura molt superior a l'aire de l'exterior. Això fa que el pou sigui visitat per les foques, que l'aprofiten com a respirador. En aparèixer les foques ens quedem tots bocabadats, ràpidament agafem les nostres càmeres i esperem que tornin a pujar per respirar per prendre fotos . Són molt maques, sembla que els hi agradi ser el centre d'atenció. Ni tan sols s'espanten del CTD que puja i baixa mentre elles exploren el forat. Veient això, el que més sorprèn es pensar en la quantitat de vida que hi ha sota del gel,  i que quan sortim a la banquisa no ens adonem degut a que només veiem un gran desert d'agua. 

Beatriz Fernández

Pou lunar amb el CTD

Aquesta imatge mostra el pou lunar amb el CTD preparat pel moment que caldrà llençar-lo. Es pot veure el conjunt d'ampolles disposades en rotllana al voltant de l'aparell. Al Missatge 6 expliquem com funciona aquest giny.

Al fons a la esquerra està la sala de comandament des d'on s'envia el senyal pel tancament de les ampolles Niskin.

Una foca puja a respirar al pou lunar

El pou lunar és una secció quadrada que s'obre a la coberta principal i comunica directament amb el mar mitjançant una obertura al buc del vaixell. Serveix per a prendre mostres, però les foques aprofiten l'avinentesa per sortir-hi a respirar, com es pot veure a la imatge.  

Etiquetes: Animals, Biologia, Expedició a l'Àrtic, Metodologia de treball, Món microscòpic, Món subaquàtic, Zones polars, Àrtic

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Marta

Patricia

Beatriz

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Missatge 21: La veritable aventura del segle XXI

Missatge 20: Les escoles també van a l’Àrtic

Missatge 19: Viure en condicions extremes

Missatge 18. Conseqüències de l’escalfament de la Terra sobre l’Àrtic

Missatge 17: Es pot treballar a 70 sota zero?

Missatge 16: Créixer a 34 graus sota zero

Missatge 15: Canvis i més canvis

Missatge 14: Atrapats al gel!

Missatge 13: Treballar a les palpentes

Missatge 12: El pont de glaç

Missatge 11: una campanya molt llarga

Missatge 10: La selva de cristall – Part II

Missatge 9. La selva de cristall

Missatge 8: Canvi de plans

Missatge 7: Del pou lunar al laboratori de filtració

Missatge 6: Agafant mostres al pou lunar

Missatge 4: Presentem la base de l’ecosistema àrtic: les algues

Missatge 3: Arribada a l’Amundsen, la casa flotant dels científics

Missatge 2: Què hi anem a fer, a l’Àrtic?

Missatge 1: Comença l’aventura de viatjar al pol nord!

Piulades recents

  • RT @CrecimUab: Avui @victorlopezsbd reflexionarà amb docents colombians de la @Unimagdalena sobre “Los retos de la Educación STEM” aprofu…
  • 📣Docent! Vols saber com preparar una xerrada (o una classe) virtual per comunicar, divulgar o ensenyar #ciència? In… https://t.co/jRDVlMKcRy
  • 👏El @termcat , amb la col·laboració de l'@ICOcells i del @ZooBarcelonaa, ha creat la infografia interactiva🐦 "Oce… https://t.co/Yj2Gu63qhb
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar