• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
Inici19: Establint una meta-població de trencalòs al Su ...
Tornar

19: Establint una meta-població de trencalòs al Sud – Oest d’Europa

30 abril, 2007

El zoòleg vienès Hans Frey proposa relacionar la població dels Pirineus amb la dels Alps mitjançant el Massís Central francès.

L’enllaç entre els ocells alpins i els autòctons de Còrsega i dels Pirineus és molt important per tal d’assegurar el flux genètic i garantir la supervivència a llarg termini d’aquesta espècie amenaçada.

Des del 1985, més de 150 trencalossos han estat lliurats als Alps provinents d’una xarxa internacional de reproducció d’aquesta espècie – que inclou 35 zoològics i 5 centres de cria. Els 35 fundadors d’aquest projecte europeu provenen sobretot d’Àsia, i, en menor proporció, de Grècia i Espanya. L’objectiu  d’aquest projecte internacional,  que inclou tots els països alpins sota la supervisió de la Foundation for the Conservation of the Bearded Vulture (FCBV),  es l’establiment d’una població auto suficient als Alps, on aquest ocell fou exterminat fa uns 100 anys.

El 1997, el primer trencalòs neix i arriba a volar amb èxit a la natura. Fins al 2007, el numero de parelles reproductores en llibertat s’ha incrementat fins a 13, i mes de 40 trencalossos han nascut en llibertat en els darrers 11 anys. En els propers anys, l’objectiu del projecte s’haurà assolit, i no serà necessari alliberar més ocells. No obstant això, la FCBV està desenvolupant una estratègia per tal d’assegurar la viabilitat de la població alpina en el futur. L’enllaç entre els ocells alpins i els autòctons de Còrsega i dels Pirineus es molt important per tal d’assegurar el flux genètic. Els resultats d’anàlisis genètics sobre els trencalossos de les poblacions europees existents, les poblacions extingides als Alps i ocells asiàtics han revelat que ha existit un flux de gens entre aquestes poblacions.

Tenint en compte la petita variabilitat genètica de la població pirinenca de trencalòs (en comparació a la situació que hi havia abans dels coll d’ampolla que es va produir al final de segle passat), un intercanvi amb ocells de la població alpina pot representar un enriquiment important pel futur. Una possibilitat per establir aquest enllaç es transferir els actuals llocs de lliurament d’ocells des dels Alps Centrals i de l’Est envers els Alps francesos de l’Oest i, més endavant, a la serralada de les Cevennes (Cevenas en occità), dins el massís central francès.  S’ha proposat realitzar un estudi de viabilitat considerant la capacitat de càrrega d’aquesta àrea, on ja han estat reintroduïts el voltor comú i el voltor negre, mentre que l’aufrany hi ha retornat per si mateix.

A mes, s’ha planejat reintroduir el trencalòs a l’illa de Sardenya. D’aquesta manera s’implementaria un altre vincle entre  Sardenya,  Còrsega i els Alps.

L’objectiu general d’aquests esforços ha de ser la construcció d’una meta-poblacio de trencalòs que cobreixi l’àrea situada entre les poblacions autòctones dels Pirineus i de Còrsega, i els ocells re introduïts als Alps.

Hans Frey
Professor del Institut de Parasitologia i Zoologia de la Universitat de Medicina Veterinària de Viena

Podeu llegir el text original a l’article Establishing a metapopulation of the Bearded Vulture in South Western Europe.  

Etiquetes: Animals, Dins el niu del trencalòs, Pirineus, Rapinyaires, Reproducció, Trencalòs

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Jordi Bas Casas

Antoni Margalida

José Antonio Donázar

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Missatge 24: Rescatat per primer cop el segon poll d’un niu de trencalòs

21: Balanç provisional de la reproducció l’any 2007

20: Cal investigar per a conservar?

19: Establint una meta-població de trencalòs al Sud – Oest d’Europa

18: El retorn del voltor negre al Pirineu català

17: Morts poc naturals

16: Visita a la Vall dels Voltors

15: Localitzada una nova parella de trencalòs a l’Alt Urgell

14: Blanc, groc o taronja? El color del trencalòs

13: Rapinyaires necròfags i bestiar domèstic

12: El trencalòs torna a Andalusia

Ménage à trois (els trios poliàndrics en el trencalòs)

10: Comprovem dos nous fracassos reproductors

Germans mal avinguts: el cainisme del trencalòs

8: Balanç provisional de la temporada reproductora

7: el trencalòs torna als Alps

6: Baixem al niu d’un trencalòs

La (baixa) productivitat del trencalòs

La reproducció del trencalòs

3: Per què ho fem, tot això?

L’alimentació del trencalòs

1: Comencem el seguiment del trencalòs

Piulades recents

  • RT @fundaciorecerca: ⌛️#Taldiacomavui de 1897 va néixer la física Caroline Emilie "Lili" Bleeker, que va dissenyar i fabricar instruments ò…
  • RT @CcivicsBCN: 😷 El @ccgolferichs i @ISGLOBALorg parlen de la #Covid19 al cicle "Societat contemporània: Covid-19, una anàlisi interdiscip…
  • 📰40.000 infants s'han acostat a la #ciència gràcies al Lab 0-6 en els seus cinc anys de vida. 👉… https://t.co/zZ1sysBlai
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar