• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
Inici16: Visita a la Vall dels Voltors
Tornar

16: Visita a la Vall dels Voltors

19 abril, 2007
El poblet de la Torre de Tamúrcia (Tremp) acull el Casal dels Voltors, un equipament singular dins la ruta de 29 quilòmetres de la Vall dels Voltors.

El Casal dels Voltors és un centre d’informació que rep les imatges captades en directe per la camera de televisió del canyet de la Terreta. Un comandament permet als visitants bellugar la camera i enfocar els rapinyaires necròfags que s’hi apleguen sovint. La Irene s’encarrega d’informar als visitants de tot el que poden fer a la zona.

El Casal està situat a poca distància del canyet de la terreta. Es tracta d’un espai equipat amb un observatori mig enterrat i amb la camera de TV que ens ha permès a Recerca en Acció  oferir-vos fins ara nombroses imatges de voltors i de trencalossos  en aquest portal. Cada dijous, personal de l’Ajuntament de Tremp hi aboca despulles d’escorxador per tal d’alimentar els rapinyaires. Trossos de pota de xai seran l’aliment predilecte dels trencalossos que hi acudeixen regularment.

Al voltant de la Torre de Tamúrcia s’ha senyalitzat un itinerari de 29 quilómetres anomenat la Vall dels Voltors. Les possibilitats d’observació de grans rapinyaires hi sovintegen, i els petits nuclis habitats ( Espluga de Serra, Castellet, Sapeira… ) també. Destaquen les alteroses cingleres de les serres de Turp i del Castellet, presidides pel Pui de Llaràs.

Fauna de canyet

A la Terreta no es pas difícil observar els tres rapinyaires necròfags per excel·lència dels Pirineus:   el voltor comú (Gyps fulvus), el trencalòs (Gypaestus barbatus) i l’aufrany (Neophron percnopterus) , un eficaç equip d’escombriaires naturals al que aviat s’hi afegirà el voltor negre (Aegipius monachus) segons avancin els plans per a la seva reintroducció a Catalunya.

Voltors, aufranys i trencalossos coincideixen sovint, però rarament competeixen pels recursos ja que cadascun s’alimenta d’una forma específica.   Es tracta d’animals que compten avui dia amb bones poblacions. A Catalunya hi ha unes 440 parelles de voltor comú i entre 30 a 40 parelles d’aufrany, a part de les 33 de trencalòs.

Altres espècies també s’alimenten de cadàvers tot i no ser exclusivament necròfags. Es el cas dels milà reial (Milvus milvus), del corb (Corvus corax) i de la gran àliga daurada (Aquila chrysaetos), visitants ocasionals dels canyets.

Al proper missatge us explicarem les causes de mortalitat del trencalòs, i les mesures que hom pren per tal d’evitar una de les més importants: les línies elèctriques.

Casal dels Voltors (Torre de Tamúrcia, Tremp)

  El Casal dels Voltors de la Torre de Tamúrcia (Tremp, Pallars Jussà) informa els visitants de les possibilitats d’observar rapinyaires pels contraforts de la Serra de Sant Gervàs. Al Casal s’hi troba aquesta reproducció d’un trencalòs a mida real
Canyet de la Terreta

El canyet de la Terreta compta amb aquest amagatall, situat a molt poca distància del menjar que hom hi aboca per atreure els rapinyaires.
Casal dels Voltors (Tremp)

La Irene s’encarrega d’informar als visitants del Casal dels Voltors de la torre de Tamúrcia (Tremp). Des del Casal es pot comandar la camera de televisió del canyet, fer-la girar i enfocar els rapinyaires que s’hi apleguen
Canyet de la Terreta (Tremp)

Els voltors han enllestit el seu àpat. Només deixen els ossos ben escurats i la pell de les ovelles. Aquestes darreres restes son eliminades per evitar el risc de propagació de malalties.

La imatge correspon al canyet de la Terreta (Tremp)

Roca Foradada vora el Pui de Llaràs (Tremp)

Un peculiar cingle de la Serra de Castellet, vora el Pui de Llaràs, forma una roca foradada. Aquestes poc conegudes muntanyes conglomerades s’ubiquen al sud de la Serra de Sant Gervàs i tanquen la conca de Tremp per la seva vessant Nord occidental. Les seves cingleres representen el típic hàbitat de cria de rapinyaires com el trencalòs, el voltor o l’àliga daurada

Etiquetes: Animals, Catalunya, Dins el niu del trencalòs, Pirineus, Rapinyaires, Trencalòs, Turisme científic

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Antoni Margalida

José Antonio Donázar

Ramon Torres

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Missatge 24: Rescatat per primer cop el segon poll d’un niu de trencalòs

21: Balanç provisional de la reproducció l’any 2007

20: Cal investigar per a conservar?

19: Establint una meta-població de trencalòs al Sud – Oest d’Europa

18: El retorn del voltor negre al Pirineu català

17: Morts poc naturals

16: Visita a la Vall dels Voltors

15: Localitzada una nova parella de trencalòs a l’Alt Urgell

14: Blanc, groc o taronja? El color del trencalòs

13: Rapinyaires necròfags i bestiar domèstic

12: El trencalòs torna a Andalusia

Ménage à trois (els trios poliàndrics en el trencalòs)

10: Comprovem dos nous fracassos reproductors

Germans mal avinguts: el cainisme del trencalòs

8: Balanç provisional de la temporada reproductora

7: el trencalòs torna als Alps

6: Baixem al niu d’un trencalòs

La (baixa) productivitat del trencalòs

La reproducció del trencalòs

3: Per què ho fem, tot això?

L’alimentació del trencalòs

1: Comencem el seguiment del trencalòs

Piulades recents

  • RT @fundaciorecerca: ⌛️#Taldiacomavui de 1897 va néixer la física Caroline Emilie "Lili" Bleeker, que va dissenyar i fabricar instruments ò…
  • RT @CcivicsBCN: 😷 El @ccgolferichs i @ISGLOBALorg parlen de la #Covid19 al cicle "Societat contemporània: Covid-19, una anàlisi interdiscip…
  • 📰40.000 infants s'han acostat a la #ciència gràcies al Lab 0-6 en els seus cinc anys de vida. 👉… https://t.co/zZ1sysBlai
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar