Diari de recerca

11. Una campanya molt llarga

22 maig 2008 | Diari de recerca

La nostra campanya és llarga, dura un any sencer. Però nosaltres no som tan forts com els exploradors del segle XIX, que passaven fins a dos anys i mig lluny de casa.

Dos dels exploradors de l’Àrtic canadenc més famosos van ser William E. Parry i John Franklin. El primer va fer quatre campanyes descobrint l’Estret de Lancaster i establint un record d’arribar més a prop del pol nord que va durar molts anys. I el segon va fer quatre campanyes per terra i per mar i va morir en la darrera durant la qual va desaparèixer misteriosament amb tots els seus homes.

74 mesos fora de casa al segle XIX…

Entre el 1818 i el 1827 Parry va passar 74 mesos fora de casa i Franklin 71. Això representa el 75% del temps. El viatge més llarg de tots dos va durar dos anys i mig. Dos anys i mig sense tornar a casa, ni veure els familiars, ni els amics. Ni tan sols podien tenir notícies del que passava al món perquè, evidentment, no hi arribava el correu (i no parlem de l’e-mail!). Em pregunto quins pensaments, quines sensacions, devien tenir aquests homes quan havien de viure dia rere dia passant fred, moltes vegades mal alimentats, fent esforços desmesurats, hivernant un i dos anys consecutius en llocs aliens i desconeguts, sense cap garantia de poder tornar a Anglaterra.

…i torns de 6 setmanes al segle XXI

La nostra campanya és també molt llarga, dura un any sencer (des del setembre de 2007 fins a l’agost de 2008), però nosaltres no som tan forts com els exploradors del segle XIX. De manera que fem torns. Cada sis setmanes canviem la tripulació i els científics i d’aquesta manera a casa no ens enyoren tant. La primera representant del nostre equip científic va ser la Cèlia Marrasé que va anar al torn número 4. La Cèlia va haver de trobar i obrir els 26 baguls amb els nostres materials, instal·lar rampes de filtració, incubadores i un munt d’estris per tot el vaixell mentre veia com cada dia era més fosc que l’anterior.  

Gràcies als seus esforços la resta de l’equip va poder començar a prendre mostres de seguida. La Cèlia va deixar el vaixell el 20 de desembre, la nit més llarga de l’any, i va arribar a casa just per celebrar Nadal amb la seva família. Demà coneixerem més membres de l’equip.

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.