• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciCom mengen els joves que viuen sols?
Tornar

Com mengen els joves que viuen sols?

28 maig, 2010

Un estudi realitzat a joves universitaris de la UAB ha detectat que els que viuen sols i els que viuen amb la família no mengen ben bé de la mateixa manera.

En aquest estudi s’ha demanat informació a 135 joves universitaris -dels quals 43 no viuen amb la família i 92 sí- sobre els àpats que fan al dia, sobre quins grups alimentaris formen cada àpat i de quants plats estan compostos.

Els joves esmorzen i berenen

En els resultats s’ha trobat que tots els joves fan els àpats recomanats, fins i tot els dos esmorzars! Els que viuen sols tenen una lleugera major tendència a fer les dues ingestes respecte als joves que viuen en família. Així, el 88,4% dels emancipats esmorza de bon matí i un 72,1% fa el refrigeri de maig matí enfront el 89,1% i el 68,5%, respectivament, dels que encara viuen amb la família.

Però el que més sorprèn és que els joves, en general, berenin. Així ho fan un 67,4% dels emancipats i un 63% dels que viuen en família. I, dèiem, sobta perquè a mida que ens fem grans aquest àpat l’acostumem a obviar.

Els joves que viuen amb els pares mengen més peix, carn i verdures…

Pel que fa als aliments que consumeixen a l’hora del dinar i del sopar, els joves que estan amb els pares mengen més peix (91,3%), carn (97,8%) i verdures (17,8%) que els que viuen emancipats, perquè aquests últims fan més ús dels precuinats (53,5%).

… i els joves emancipats mengen més fruita i cereals

I, a l‘hora d’esmorzar, els joves emancipats tenen més tendència a fer els esmorzars i el berenar amb fruita (74,4% esmorzar, 83,7% berenar) i cereals (86% esmorzar, 81,4% berenar) que els que estan amb els pares.

Dos plats o plat únic?

D’altra banda, els joves que viuen amb els pares tenen més tradició de realitzar el dinar i sopar amb l’estructura tradicional (primer plat, segon plat i postres). Dins els joves que viuen sols, la tendència és fer els dos àpats com a plat únic (dinar 31%, sopar 52,4%).

Els bons hàbits deixen empremta!

Molts estudis realitzats sobre hàbits alimentaris en adolescents (Neumark et al, 2003, Matthew et al, 2009) conclouen que la realització d’àpats familiars i el seguiment de bones pautes alimentàries es mantenen quan arriben a l’etapa jove. És a dir, que els joves mantenen bona part dels costums adquirits a l’adolescència.

També hi ha estudis (Amat et al, 2006) en els quals es verifica que si els pares estan a casa els adolescents esmorzen de forma saludable. En el nostre estudi veiem que els joves emancipats realitzen més esmorzars que els que encara estan amb els pares, i amb un consum major de fruita. Això es podria traduir en què és més fàcil agafar una peça de fruita que elaborar un entrepà, ja que requereix de més temps.  

El problema és la falta de temps

Però el nostre estudi, com d’altres, posa en evidència que el fet de ser jove i, a més, viure fora de casa, implica que els hàbits alimentaris ja no són els mateixos. Com hem dit es consumeix menys peix, carn i verdura en favor dels plats precuinats. I hi ha més tendència a fer un plat únic enlloc de dos. Això es pot donar pel fet que viure amb els pares comporta tenir sempre el plat a taula.

En la joventut, hi ha molts canvis que afecten la persona: inici d’estudis superiors, emancipació, iniciació al món laboral, etc… Els joves són conscients de les limitacions que comporta el temps i predomina la rapidesa en cuinar. Es prefereix invertir el temps en gaudir d’altres activitats enlloc de dedicar-lo a fer el menjar per a tenir una bona salut (Larson et al, 2009).

En conclusió, reafirmem que s’ha d’ampliar aquesta línia d’investigació. Però fer partícips els adolescents certs actes com anar comprar, cuinar, etc.. podria ajudar a mantenir els bons hàbits alimentaris al llarg de les etapes evolutives.

 

Laia Nebot Soler, Psicòloga i estudiant del Màster de Salut i Benestar Comunitari de la UAB.

Marisol Mora Giral. Professora del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut de la UAB, integrant del grup Consolidat de Recerca: Comportament, estils de vida i salut en dones.

Etiquetes: Aliments / Nutrició, Poca verdura i massa refrescs?

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Núria

Elena

Blanca

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Treballar l’alimentació a classe té premi!

Unes propostes molt didàctiques

Propostes de les escoles per a millorar l’alimentació

Com mengen els joves que viuen sols?

Menjar, ús o abús?

Les conseqüències d’una dieta inadequada

La pastisseria, el camí al sobrepès

Els llegums, un aliment complet

El peix, un tresor a l’abast

Els refrescs, una invitació a la moderació

La verdura: l’assignatura pendent

Com menjar fruita?

Les innumerables virtuts de la fruita

Com esmorzar saludablement

L’esmorzar: llet, fruita i cereals?

Reflexions urgents d’un antropòleg sobre l’alimentació

Els escolars catalans mengen poca verdura, fruita i peix

Estudiem l’alimentació dels escolars catalans

Piulades recents

  • 📣Tret de sortida virtual de la fira científica i tecnològica Robotseny 2021 centrada en la problemàtica de les aus… https://t.co/QEtY8vpYP8
  • 🔝Prop de 500 de 3r i 4t de #primària de Palafrugell segueixen aprenent d’una manera lúdica i fora de l’entorn escol… https://t.co/iDHriByeOY
  • 👉I el tutorial del joc "Check or Cheat" (Comprova o enganya) per ajudar els estudiants de #secundària a millorar de… https://t.co/HcGl5j29UY
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar