Diari de recerca

6- Plantada la primera bandera catalana a Mart!

17 maig 2019 | Diari de recerca

Dimecres 15 de maig, vam iniciar el dia amb una sortida extravehicular per avaluar la utilitat dels nostres drons (X-5 i Palantir) en missions de Cerca i Rescat (“Search & Rescue”). Per dur a terme aquesta EVA, vam caminar fins a Marble Ritual —una zona situada al nord-est de la nostra estació— i vam simular un aterratge forçós col·locant el dron X-5 en una cavitat rocosa. Com que el dron Palantir està equipat amb càmeres en el seu fuselatge, el nostre objectiu era utilitzar-lo per realitzar una missió automàtica en la qual aquest explorés el terreny des de l’aire i ens proporcionés imatges en temps real.

Malauradament, vam tenir problemes alhora de despegar Palantir i vam haver de cancel·lar l’experiment. No obstant això, l’experiència d’aquesta EVA ens ajudarà a preparar una nova sortida extravehicular per Divendres 17 de maig per la qual plantejarem un escenari similar.

Després de l’EVA, la tripulació va fer tasques de manteniment a l’estació. En concret, vam canviar la vàlvula del nostre tanc d’aigua perquè patia fuites i feia que no disposéssim d’aigua calenta. A Mart no podem permetre’ns el luxe de perdre aigua, així que aquesta reparació ha sigut molt important.

Més enllà d’aquesta instal·lació, la tripulació també va trobar una estona per participar en una nova sessió de l’experiment de psicologia d’un dels nostres companys (en cas que no el recordeu, el joc requereix que una persona aturi una bomba en un ordinador utilitzant l’input de dos membres de la tripulació, els quals disposen d’un manual sobre com desactivar-la).
Respecte als meus projectes, el mal temps va impossibilitar l’observació del sol, però per sort el telescopi robòtic va poder observar per la nit, produint imatges noves de la nebulosa del Pelicà a través d’un filtre anomenat “Hidrogen alfa” i diferent als que ja havia utilitzat.

El telescopi nocturn també va generar fotografies del sector Oest de la Nebulosa del Vel, però no va poder acabar l’observació a causa de la sortida del sol. Com a bona notícia, vaig caçar un asteroide en una imatge de la nebulosa amb el filtre verd del telescopi (cantonada dreta superior):

Per concloure el dia, vam organitzar un sopar de temàtica italiana, preparant torrades (o “bruschetta”) amb productes cultivats en el GreenHab al llarg d’aquests dies (en particular, petits tomàquets grocs i fulles fresques d’alfàbrega), i una pizza margarita amb massa feta per nosaltres mateixos.
El 16 de maig, he participat en una nova sortida extravehicular amb tres companys. En principi havíem organitzat aquesta EVA per les 10 del matí, però la previsió dels vents era tan dolenta (arribant a ventades d’uns 65km/h abans del migdia) que hem hagut d’avançar-la a primera hora. L’objectiu principal d’aquesta EVA era mesurar la saturació d’oxigen en sang dels astronautes —abans i després de la sortida—per determinar la fiabilitat de la vestimenta espacial. Una motivació secundària era pujar al cim de muntanyes properes a la nostra estació per tal d’explorar el terreny marcià. Malgrat els forts vents, ha sigut una sortida molt profitosa i espectacular. A més, m’ha permès plantar la primera bandera catalana a Mart!
El vent ha empitjorat per la tarda, portant-nos núvols i fred. Dels 41ºC aquest matí, hem passat a 8ºC al vespre. Amb aquestes condicions, cada membre de la tripulació s’ha quedat en el Hab treballant en els seus projectes. El nostre rover continua presentant problemes, però avui hem aconseguit que el seu software mogués dues de les seves quatre rodes. Tots tenim l’esperança que reviurà abans que s’acabi la nostra expedició.
Pel que fa a les meves observacions astronòmiques, el telescopi robòtic va començar a fer fotografies del sector Est de la nebulosa del Vel durant la matinada passada i continuariadurant la nit si les condicions meteorològiques milloren. La nit anterior també vaig intentar observar diversos cúmuls estel·lars, però els núvols van contaminar les imatges. El 17 de maig serà l’últim dia de simulació de LATAIM-III, i tot i que s’esperen pluges per la tarda, espero poder tornar a l’observatori solar per oferir-vos unes quantes imatges de la corona. Si el mal temps s’interposa, continuaré aprofitant el telescopi robòtic per estudiar cúmuls estel·lars i objectes de cel profund –des de Mart i des de Barcelona.

0 Comentaris