Diari de recerca

2- Treball intens i primeres sortides extravehiculars

08 maig 2019 | Diari de recerca

Els darrers dies han estat intensos, sobretot pel que fa a les activitats que hem realitzat i les lliçons que hem après amb elles. Dimarts 7 de maig, vaig aprofitar el matí per anar a l’observatori Musk i familiaritzar-me amb els procediments que hauré de seguir quan vulgui utilitzar el seu telescopi solar. Després d’un dinar mol francès (un gratin de patates, formatge, ou i carn), ens vam repartir en grups de 3 per participar en un joc de psicologia per ordinador que repetirem cada dia, tant al matí com a la nit. En aquest joc, 2 persones disposen d’un manual per desactivar una bomba i han de donar instruccions al tercer company sobre com fer-ho.

Per la tarda, 4 membres de la nostra tripulació havien de realitzar una sortida extravehicular (EVA) per testejar dos drons, recollir mostres de terra, i realitzar experiments tèrmics. No obstant això, aquesta EVA es va cancel·lar pel mal temps.
El moment més crític del dia és de 7-9pm hora local, quan la tripulació s’ha de posar en contacte amb l’equip de suport de missió (o “CapCom”) per enviar una sèrie d’informes sobre les activitats que hem fet durant el dia. Un cop acabat aquest període, vam sopar tots junts i vam preparar una EVA per avui. En el meu cas, també vaig planejar noves observacions amb el telescopi robòtic del MDRS per fotografiar un parell de nebuloses planetàries.
Malauradament, dimecres 8 de maig ens vam aixecar amb pluja, vent, i núvols. L’EVA que s’havia de fer al matí havia de durar dues hores, però ha estat molt més curta degut al mal temps. A més, aquesta EVA ens ha ensenyat moltes lliçons, des de la importància de mantenir-nos a una distància propera els uns dels altres, fins al valor de fer pre- i post-“briefings” d’aquestes EVAs (és a dir, reunions en equip en les quals es parla de com serà o de com ha anat la sortida extravehicular).
Després de l’EVA, hem tornat a participar en el joc de psicologia: mentre un equip de 3 hi jugava, els altres 4 membres de la tripulació preparaven el dinar (una sopa de bròcoli amb patata i ceba, i uns scones amb formatge). Si bé ahir els dos equips van “morir” amb les bombes en cadascuna de les seves partides, avui hi ha hagut més sort i tothom ha aconseguit sobreviure més vegades.
Per la tarda, el temps ha empitjorat i hem estat treballant en els nostres projectes amb una mica de jazz i olor de xocolata calenta en l’ambient. Al vespre hem enviat els nostres reports a CapCom —tal i com dicta la tradició— i després els europeus (una noia del Regne Unit, dos italians, i jo mateixa) hem preparat la primera de dues sessions de “sopars culturals.”
En concret, hem preparat un aperitiu amb formatges anglesos (com ara el Stilton), un bon plat principal de pasta cacio i pepe, uns turrons catalans amb galetes napolitanes de postre, i uns xupa-xups (el primer dolç que va viatjar a l’estació espacial internacional!). Demà al vespre, els nostres companys de Sud-Amèrica hauran de preparar el sopar inspirant-se en les tradicions dels seus països (Colòmbia, Perú, i Mèxic). Ja fa dies que cuinem amb menjar deshidratat, així que tots estem molt feliços de poder menjar producte fresc una altra vegada.

0 Comentaris