Diari de recerca | Tecnologia i enginyeria

15. El projecte s’acaba…

07 març 2008 | Diari de recerca, Tecnologia i enginyeria

però els Neutrins continuen!

Hola neutrins!

El projecte s’acaba avui, però nosaltres no ens n’anem, seguirem investigant els neutrins. Durant les últimes setmanes hem intentat recórrer el món subatòmic dels neutrins des del grup experimental de neutrins de l’IFAE. Ha estat un viatge complicat per a nosaltres. No és fàcil explicar el món de les partícules elementals per a persones no especialitzades en aquesta temàtica. Esperem, però, que ara tingueu una idea més clara de quins són els elements fonamentals que constitueixen la matèria i els forces que els relacionen.

Durant aquests dies compartits hem pogut introduir-vos, parcialment, en els projectes que duem a terme a l’IFAE. La raó principal és que en la Física de Partícules es requereixen instal·lacions grans (i  cares) i els experiments triguen diversos anys a construir-se i altres varis anys en poder funcionar òptimament i obtenir-ne resultats. Per exemple, al grup de neutrins de l’IFAE no esperem resultats de l’experiment T2K abans de l’any 2010 o de l’experiment NEXT abans del 2014. Les 8 setmanes de projecte a Recerca en Acció no és més que una part infinitament petita de tot el treball que és necessari per a dur a terme un experiment! Us hem introduït als projectes, però esperem mostrar-vos els resultats quan vagin apareixent més endavant.

També us hem introduït, en part, a la història dels neutrins, el seu descobriment, conèixer que la seva massa no era nul·la… És una història que mostra la capacitat de la ciència per a esbrinar els misteris de la naturalesa malgrat que sigui esquiva, tal com ho és la temàtica dels neutrins. Però aquest no és el final, hi ha multitud d’informació que els científics volem esbrinar, encara, en relació amb els neutrins:

– D’on ve la massa de les partícules?
– Són els neutrins iguals a les seves antipartícules?
– Per què l’univers està fet de partícules i no d’antipartícules?
– Podem utilitzar els neutrins per alguna cosa?
– Per què hi ha tres famílies de quarks i de leptons?

Ajudar a donar resposta a aquestes preguntes és el nostre objectiu i el de molts físics de partícules. Qui sap si algú de vosaltres pot acabar treballant amb nosaltres tot cercant la naturalesa última dels neutrins? Només necessites una llicenciatura en Ciències Físiques i moltes ganes de conèixer de què està fet l’univers en els seus components més petits!

Com us hem dit, el projecte s’acaba, però nosaltres no ens n’anem. Us seguirem informant sobre nous descobriments o sobre el desenvolupament dels projectes de l’IFAE que us hem anat presentant al llarg d’aquestes setmanes.
Manteniu el contacte! Rebreu novetats!
Fins ben aviat!
L’equip Neutrins
Activitats de l'IFAE a Europa

Localització de les activitats del grup de neutrins de l’IFAE a Europa. Al mapa apareix l’IFAE, el Laboratori Subterrani de Canfranc i el CERN on estem fent les proves del TPC.

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.