Investigador/ora

Joan de la Malla

01 desembre 2015 | Investigador/ora

Qui ets i què fas? Sóc biòleg especialitzat en organismes i sistemes i  fotògraf freelance especialitzat en temàtiques de natura i conservació, especialment al Tròpic. Treballo per a diverses entitats i organitzacions que volen donar a conèixer la seva tasca de recerca o conservació, intentant mostrar amb imatges els valors de la natura, les amenaces que pateix i les seves necessitats de conservació. Les meves imatges es publiquen regularment a diverses publicacions de prestigi, tant nacionals com internacionals. Tanmateix, combino aquesta activitat amb la docència, donant classes a diverses universitats nacionals i estrangeres.
Recomana’ns un llibre i un web de divulgació científica… Llibre: “Un naturalista i altres bèsties” d’en George Schaller. Un gran llibre del biòleg conservacionista George Schaller amb interessants reflexions sobre la conservació. Web: N’hi ha moltes, en un pla divulgatiu, la Smithsonianmag o els apartats de ciència de National Geographic o de la BBC ofereixen notícies científiques explicades de forma interessant però sense oblidar el rigor científic.
Recomana’ns un museu o un centre divulgatiu…   el Smithsonian, a Washington DC (Estats Units), és un museu que cal veure si es té interès en la ciència i es té la oportunitat d’anar-hi. Més proper, el CosmoCaixa de Barcelona és un museu molt interessant per descobrir i experimentar la ciència en diverses disciplines.
Vaig decidir fer-me científic perquè…  em feia moltes preguntes sobre el món de les que volia conèixer la resposta. Vaig triar la biologia, perquè la vida era quelcom que m’interessava especialment, però mai ha estat el meu únic camp d’interès. Tota la ciència m’agrada i m’apassiona. Finalment he acabat treballant com a fotògraf, i, tot i no treballar directament com a investigador, la meva tasca com a divulgador em permet estar en contacte amb molts grups de recerca diferents i fascinants.
El meu lloc preferit per perdre’m és… la selva. Dels molts ecosistemes que he tingut la oportunitat de conèixer en els meus molts viatges, les selves en general són el meu lloc preferit de la Terra. Tot i així, qualsevol entorn natural em sembla un lloc fascinant i adient per perdre’m. M’agrada intentar conèixer els ecosistemes i observar-los. Així doncs, tot i la meva preferència per les selves, m’encanta perdrem per deserts, esculls de corall, tundres, muntanyes o rouredes mediterrànies, per anomenar només alguns dels llocs.
M’apassiona…   l’art. Coma  fotògraf de natura, art i ciència es combinen per igual a la meva feina. La capacitat d’expressió artística em fascina, a més d’agradar-me per si mateixa. Trobo que tant l’art com la ciència son aspectes de la humanitat molt característics i ambdós són, potser, allò que ens fa tant particulars.
M’agradaria conèixer personalment a… en David Attenborough, presentador de documentals de la BBC. Pocs com ell aconsegueixen transmetre i divulgar la natura i la conservació de forma tan intensa i carismàtica. Un exemple a seguir com a naturalista i divulgador de la natura.
Una pel•lícula que m’encanta… és “Medicine man” (Los últimos días del Edén), 1992. Es tracta de una pel•lícula que succeeix a l’Amazones, on apareix la recerca i la conservació com a teló del fons. També m’encanten els documentals, darrerament la sèrie “Human Universe” de la BBC em va agradar molt.

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.