basic | Diari de recerca

11: Imatges de ratpenats a la nit

17 febrer 2016 | basic, Diari de recerca

Imatge: treballar de nit i sense flaix ofereix moltes possibilitats per jugar amb les ombres. Fotografia de: Joan de la Malla.
Un cop sobre el terreny, cal fotografiar els ratpenats intentant no molestar ni distreure massa als investigadors, que sovint tenen molta feina i, en molts casos, realitzen tasques que no es podran repetir fàcilment o que fins i tot, son úniques. En aquest cas, a més, treballem amb animals que capturem per tal de prendre algunes mesures. Cal doncs, no molestar tampoc als animals amb les fotografies, ni prolongar el temps que es mantenen captius més enllà d’allò que és estrictament necessari.
Treballar amb ratpenats durant aquests dies ha estat un repte important per en Joan. La major part de la feina es realitza no només al bosc tropical si no també de nit. Això afegeix tota una sèrie de particularitats al reportatge. Treballar de nit acostuma a voler dir emprar el flaix la major part del temps, però de seguida vàrem descobrir que l’ús del flaix no transmetia les mateixes sensacions que teníem al estar allà, envoltats de foscor i amb la única llum que proporcionen els frontals i les lots. Així doncs en Joan va optar per prescindir del flaix i tractar de captar l’ambient de les escenes emprant només la llum dels frontals. Això implicava imatges força fosques, però jugant convenientment amb les llums dels frontals i prestant molta cura a com els feien anar els investigadors permetia centrar l’atenció en els focus de llum, que era precisament on els investigadors mirem i, per tant, on succeeix l’acció. Aquesta ha estat, en aquest cas, la dinàmica comú del reportatge. Ha estat una decisió arriscada però que ha permès realitzar un reportatge amb una estètica molt particular i amb resultats interessants.
Ombres
Imatge 17. Treballar de nit i sense flaix ofereix moltes possibilitats per jugar amb les ombres. Fotografia de: Joan de la Malla.
Tanmateix no totes les imatges han estat sense flaix, ja que part de la tasca era la obtenció de imatges amb valor científic. Imatges que permetessin identificar estructures o prendre mesures de les estructures fotografiades a posteriori. En aquests casos, l’estètica passa a un segon pla i es fan anar un o diversos flaixos per tal d’aconseguir il•luminar correctament allò que cal fotografiar. La tasca de reportatge i de fotògraf de reproducció científica son tècnica i artísticament molt diferents, i empren “llenguatges” també diferents. Treballar amb investigadors requereix conèixer ambdós estratègies prou bé com per poder canviar de xip amb rapidesa i poder fer servei a la ciència, sense oblidar el valor comunicatiu del reportatge.

2 Comentaris

  1. Carla Navarro

    Bon dia,
    Nosaltres tenim algunes preguntes a fer-vos.
    1- A més a més de les dificultats amb la il·luminació, quines altres barreres trobeu treballant de nit?
    2- Quan parlem de patrons de fauna, quins d’ells espereu observar de nit?
    Moltes gràcies per l’oportunitat que ens esteu brindant al poder fer aquesta activitat.
    Alumnes: Núria Valero, Adriana Centeno, Marta García, Anna Serra i Carla Navarro.

    Respon
  2. Joan de la Malla

    Hola!
    Doncs treballar de nit te unes quantes dificultats afegides. En primer lloc, tot el tema relacionat amb la iluminació es complica. Això dificulta fer anar els equips o fa més fàcil perdre objectes, per posar alguns exemples. Tot i que treballem amb bons frontals i/o llanternes, la iluminació que aquests proporcionen sempre és local, i això ho fa tot un xic més complicat i obliga a ser molt curosos. Un altre problema és que no només treballem de nit, i això ens obliga a fer uns horaris extranys i a dormir i a menjar entre hores. Així doncs, una dia podem estar sopant a les 4 de la matinada, i llevant-nos a les 10 del matí però potse r al’endemà ens tornem a llevar d’hora i estem esmorzant a les 7 del matí… Tot es torna una mica desendreçat en quant a horaris i hàbits.
    En quant als patrons, doncs son molt diferents en funció de l’especie a la que ens referim. Així per exemple, tenim els ratpents, que son actius durant la nit, però altres especies ho son durant el dia i dormen a la nit i d’altres (moltes) son crepusculars i estan actives a primera i darrera hora del dia i descanses la resta del temps.

    Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.