• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
Inici6: Els ratpenats, un grup fascinant!
Tornar

6: Els ratpenats, un grup fascinant!

1 febrer, 2016

Imatge: alguns ratpenats es compten entre els mamífers més petits del món.  Fotografia de Joan de la Malla.

…els ratpenats són els únics mamífers capaços de volar i han aconseguit estendre’s gairebé arreu del món…

 

Madagascar ha fascinat grans científics al llarg de la història. Des del mític naturalista anglès Charles Darwin fins al premiat ecòleg finlandès Ilkka Hanski, fundador de la teoria de metapoblacions, passant per grans divulgadors com ara en David Attenborough, que segur coneixereu de les mítiques sèries naturalistes de la BBC… Tots ells van quedar bocabadats davant de l’increïble quantitat d’endemismes que alberga l’illa: des de petits insectes arran de terra, fins als enigmàtics lèmurs que poblen les copes dels arbres.

Malgrat tot, en aquesta gran illa africana, com arreu del planeta, també hi habita un altre grup de mamífers que habitualment passa més desapercebut per la seva presència esquiva i el seu comportament fugisser i nocturn: els ratpenats o quiròpters.

Tot i ser esquívols, els ratpenats són sense cap mena de dubte un dels grups animals més fascinants que hi ha! I per sort, són un grup molt variat, amb més de 1.200 espècies conegudes avui dia, tot i que el nombre segueix creixent a mesura que noves espècies són descobertes per la ciència! La seva mida varia des de 29-33 mm de longitud i 2 g de pes en el ratpenat de nas porcí (Craseonycteris thonglongyai), un dels mamífers més petits del món, fins el més d’1.5 m i 1,2 kg de pes en les guineus voladores de les Filipines (del gènere Pteropus).

Els ratpenats són els únics mamífers capaços de volar i han aconseguit estendre’s gairebé arreu del món, amb les soles excepcions de l’Àrtic, l’Antàrtida i algunes poques illes oceàniques remotes.

Aquest tipus de mamífers voladors ja existien durant l’era dels dinosaures (fa uns 150 milions d’anys) i des d’aleshores han perfeccionant un sistema auditiu molt complex: l’ecolocalització. Aquest sistema permet als ratpenats d’emetre ones a altes freqüències i analitzar-ne els ecos per tal d’orientar-se i caçar en vol en la més absoluta foscor i en ambients tan obstruïts com l’interior d’una selva tropical.  Similar a un radar biològic, l’ecolocalització ha permès als ratpenats dominar els cels nocturnals d’una gran varietat de nínxols ecològics, des de denses jungles fins a ambients urbans. Tot i que altres grups animals, com ara els cetacis (dofins i balenes), disposen de sistemes similars, cap d’ells és tan sofisticat com el dels ratpenats. L’ecolocalització va assolir el seu pic evolutiu en els ratpenats, i s’ha convertit en una de les seves claus a l’hora de detectar obstacles o trobar preses enmig de la foscor.

La propera entrada del Diari de Recerca de l’expedició a Madagascar serà publicada el dimecres 3 de febrer

 

Etiquetes: Madagascar natura i biodiversitat al vuitè continent

Comparteix!
Tweet

2 Respostes a “6: Els ratpenats, un grup fascinant!”

  1. Respondre
    Júlia
    dilluns, 15 febrer 2016 at 21:54

    Hola!
    Sóc la Júlia, de l’institut Bosc de Montjuïc.

    Trobo que l’expedició que esteu realitzant a Madagascar és molt interessant, i totes les entrades publicades han fet que tots els que seguíem el vostre treball n’aprenguem sobre els ratpenats i sobre la fantàstica illa de Madagascar.

    La pregunta que volia formular és la següent:

    Cada organisme contribueix d’una forma o altre per a que la biodiversitat del medi en el que es trobi ‘funcioni’.
    Quin és el paper dels ratpenats a Madagascar? Fan alguna funció en concret que ajudi a que la biodiversitat de l’illa es conservi de millor manera?

    Moltes gràcies!
    I sort!

    • Respondre
      Adrià López Baucells
      divendres, 26 febrer 2016 at 15:00

      Hola Júlia!!

      Sí!! Els ratpenats són essencials perquè el nostre medi natural «funcioni». Com diem al capítol núm.7 els ratpenats són proveïdors de molts serveis ecosistèmics, com ara la dispersió de llavors, la pol·linització i eliminació de plagues als camps agrícoles. Llur desaparició de la faç de la Terra es traduiria en una immensa pèrdua econòmica. Per exemple, els declivis de ratpenats a Nord-Amèrica suposarien una pèrdua de 22 bilions de dòlars en el sector de l’agricultura, i probablement durien al col•lapse a nombrosos ecosistemes.
      Els ratpenats són un element clau de les intricades xarxes de l’ecosistema, i a través de nombroses interrelacions amb altres grups vegetals i animals, contribueixen a sostenir el bioma terrestre en tota la seva complexitat i magnificència. Per exemple, són coneguts com “jardiners del bosc”, ja que contribueixen a la dispersió de les llavors de molts arbres i arbustos.
      Per tot això i mil serveis més que ens proporcionen els ratpenats els podem considerar com els nostres aliats en el manteniment de la natura.
      Espero que et serveixi!

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Adrià López Baucells

Álvaro Fernández-Llamazares

Mar Cabeza

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

21: De tornada cap a casa!

20: Enlairem el dron!

19: La selva s’empassa el nostre dron

18: Drons per investigar la desforestació i la biodiversitat

17: Ratpenats i malalties

16: Desforestació i salut

15: Entre expedició i expedició al Centre ValBio; un oasi a la selva

14: Convivim amb la gent d’Amboasary

13: Vivint amb les comunitats locals de Madagascar

12: Un incendi envolta el campament

11: Imatges de ratpenats a la nit

10: Fotografia de ratpenats

9: Recerques en la foscor

8: Explorant els ratpenats de Madagascar

7: Alimentació i ecologia dels ratpenats

6: Els ratpenats, un grup fascinant!

5: La fragmentació dels boscos tropicals

4: Una expedició científica al tròpic (arribem a Ranomafana)

3: La desforestació de la selva a Madagascar

2: Madagascar, el Vuitè Continent: un rebost de biodiversitat

1: Arribada a Antananarivo: L’expedició comença!

Piulades recents

  • 📣Es posa en marxa a l'Hospitalet el programa #PetitsTalentsCientífics per fomentar l’interès per les #ciències entr… https://t.co/0Dlpgobl79
  • RT @fundaciorecerca: ⌛️#Taldiacomavui de 1897 va néixer la física Caroline Emilie "Lili" Bleeker, que va dissenyar i fabricar instruments ò…
  • RT @CcivicsBCN: 😷 El @ccgolferichs i @ISGLOBALorg parlen de la #Covid19 al cicle "Societat contemporània: Covid-19, una anàlisi interdiscip…
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar