basic | Diari de recerca

11 – Webcams per espiar les àligues

09 maig 2018 | basic, Diari de recerca

Imatge: una parella d’àligues calçades al seu niu, una imatge captada per la webcam que hi ha instal.lat el Parc Natural dels Ports, Generalitat de Catalunya.
Una de les tècniques que es fan servir per investigar la vida dels ocells rau en la instal.lació de webcams en els nius, com ja us hem comentat. D’aquesta manera es pot aconseguir molta informació útil sobre el seu comportament, alimentació, èxit reproductor, etcétera. A més, les dades obtingudes ajuden a protegir millor els ocells que ho necessiten, i també són una eina de divulgació molt potent.
Avui us presentem dues iniciatives que són prou interessants i val la pena veure: la webcam que mostra un niu d’àliga calçada al Parc dels Ports de Tortosa – Beseit, i la webcam que ens despulla la intimitat d’un niu d’àliga cuabarrada al Parc natural del Garraf.
Webcam d’àliga calçada als Ports de Tortosa
El Parc natural dels Ports (Tarragona) ofereix, d’una banda, una webcam on es veu el que està passant en directe a un niu d’àligues calçades, un bonic rapinyaire de mida mitjana. També fan un resum de les millors imatges, i mantenen un blog actualitzat  on es comenten els esdeveniments.
L’accés a tot plegat es fa mitjançant aquest enllaç: https://www.youtube.com/channel/UCh46WRbfVTfCWoRFJgrcJYQ
Aquí podeu veure un dels molts vídeos interessants enregistrats: un astor ataca l’àliga calçada que es troba al niu! Les imatges van ser obtingudes el passat 26 d’abril.

 
Webcam d’àliga cuabarrada al Garraf
El Parc Natural del Garraf (Barcelona) ha disposat durant diversos anys d’una webcam que ha obtingut imatges extraordinàries d’una parella d’àliga cuabarrada que hi nia (anomenada àliga de panxa blanca al País Valencià). Es tracta d’un ocell de mida mitjana/gran, de vol molt àgil, i que pot caçar animals tant grans com una llebre.  El seguiment de la seva nidificació al Garraf es fa a través d’aquest bloc
Hi ha un grapat d’imatges interessants conservades d’anys anteriors a la seguent adreça: https://www.youtube.com/user/AguilaCuabarrada
Un exemple són aquestes imatges de la parella al niu:

Aquests són només dos exemples, però hi ha més webcams fent el seguiment de nius d’ocells. Val la pena fer-hi una ullada i gaudir dels seus secrets.
David Segarra

3 Comentaris

 1. Irene i Adrià

  Som alumnes del IES Peguera de 1r ESO , tenim una pregunta per vosaltres :
  Com ho feu per instal·lar les Webcams sense que els animals s'adonin ?

  Respon
 2. David Segarra

  Benvolguts Irene i Adrià,
  Les càmeres es posen quan no hi ha activitat reproductiva, o sigui a la tardor. En aquella época les àligues no están lligades al niu i pot ser que no el visitin en dies. Així no es molesta als animals.
  De tota manera, cal que la instal.lació la duguin a terme persones especialitzades en instal•lació de càmeres, especialment si s'han d'instal•lar en llocs de risc (per exemple al Garraf, les van instalar especialistes de muntanya i agents rurals perquè es posen en penya-segats o llocs abruptes). I també cal demanar permís a la Generalitat de Catalunya.

  Respon
 3. Fatema

  Per obtenir tota la informació ,instaleu cameres, i els observeu o com funciona per obtenir tanta informació?

  Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.