Diari de recerca

1: Hi ha màquines intel·ligents? Definim la Intel·ligència Artificial

20 gener 2015 | Diari de recerca

Durant les últimes dècades la Intel·ligència Artificial ha captivat persones de tot el món. La pregunta Poden pensar les màquines? formulada per Alan Turing el 1950, segueix vigent i inspirant a milers d’investigadors de diferents disciplines.

 
A més, les idees de la Intel·ligència Artificial han traspassat les fronteres dels àmbits científics i tecnològics, arribant al gran públic a través de, per exemple, moltes pel·lícules i llibres de ciència-ficció.
Podem començar mirant aquest fragment de la pel·lícula 2001: una odissea de l’espai, on l’ordinador HAL 9000 es nega a complir les ordres que li dóna l’astronauta.

ai_2

Després de veure’l, ara podem debatre aquestes qüestions: Què creieu que és la Intel·ligència Artificial? Pertany només a la ciència-ficció? Una màquina pot ser intel·ligent?
 
La Intel·ligència Artificial (IA) és una ciència multidisciplinar, molt lligada a la informàtica i a les enginyeries, però que també s’ha desenvolupat gràcies a altres branques del coneixement com la psicologia, la biologia o la filosofia.
Existeixen moltes definicions del terme, però una de les més esteses és la de Marvin Minsky [http://ca.wikipedia.org/wiki/Marvin_Minsky]: “la IA és la ciència que intenta dissenyar màquines que facin coses que requeririen intel·ligència si les fessin les persones”.
Tot i que els orígens són molt antics, perquè la creació d’éssers intel·ligents està present en moltes mitologies (com la grega o l’hebrea), i que des de l’Antiguitat Clàssica fins al dia d’avui s’han construït autòmats i calculadores mecàniques, la IA com a disciplina neix al segle XX [http://es.wikipedia.org/wiki/Historia_de_la_inteligencia_artificial].
El terme “Intel·ligència Artificial” es va fer servir per primer cop el 1956, en una conferència a Dartmouth convocada per John McCarthy, on van assistir altres pioners com Marvin Minsky, Allen Newell o Herbert Simon.
Avui en dia la IA es fa servir en infinitat d’aplicacions, per exemple sistemes d’ajuda a la diagnosi de malalties, recomanadors intel·ligents, sistemes de reconeixement de la veu, o videojocs.
L’increïble autòmata escriptor.
Hem parlat de la IA a partir dels anys 50, que es quan neix formalment, però la inquietud de construir màquines que fessin tasques complicades imitant a les persones ha existit sempre.  Aquest vídeo mostra un autòmat de fa 250 anys, molt abans que existissin els ordinadors. És capaç d’escriure amb una qualitat sorprenent. Creieu que era intel·ligent?
automata
L’escriptor és un dels tres autòmates construïts per la família Jacquet-Droz  entre 1767 i 1774, juntament amb la música i el dissenyador. Els tres són avui dia perfectament funcionals i poden ser admirats al Museu d’Art i d’Història de Neuchâtel, a Suïssa. Cada primer diumenge de mes es fa una demostració del seu funcionament.

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.