La fruita és un tresor de la natura, tant per les seves propietats nutritives com pel plaer que proporciona menjar-ne. Per això sobta que el 62% dels escolars del nostre treball només mengin entre 1 i 7 peces a la setmana.
Els resultats obtinguts en el nostre estudi sobre “el consum de fruita” mostra que la gran majoria de la població infantil i adolescent pren menys fruita del que recomanen els experts. Un 62% dels alumnes mengen d’1 a 7 peces de fruita a la setmana, és a dir 1 o menys peces al dia. Un 22% en prenen de 8 a 14 peces, mentre que un 10% no en menja cap a la setmana. I la resta, molt pocs, segueixen les recomanacions establertes de dues o més peces de fruita diàries.
La fruita, un tresor de la natura
El tipus de fruita que principalment consumeixen els nens i joves de la nostre mostra són pomes, plàtans i mandarines, tot i que en alguns casos més minoritaris també es menja pera, taronja i kiwi. Aquestes dades estant obtingudes de les enquestes passades durant els mesos de febrer i març. Potser si l’enquesta hagués recollit les ingestes de mesos com maig i juny trobaríem un increment del consum de fruita donat que la fruita de primavera i estiu (maduixes, meló, síndria, cireres…) segurament agraden més a la mainada. I a més, com que fa més calor, ve més de gust prendre’n que al hivern.
La fruita és un tresor de la natura. Com podeu veure a la imatge que acompanya aquest missatge, està constituïda principalment per aigua. De fet, la majoria de les fruites contenen un 80-90% d’aigua. Els extrems mínim i màxim són el plàtan i la síndria, amb un 74% i un 92% d’aigua respectivament. La resta del seu pes l’aporten els sucres i la fibra. El contingut de sucres varia segons el tipus de fruita i també en funció de la seva maduresa (com més madura és una fruita, més dolça és). A més, una altra gran virtut de la fruita és la seva riquesa en vitamines, minerals i altres substàncies molt beneficioses pel nostre organisme, com els àcids orgànics, els polifenols, els carotens…
Els beneficis de la fruita
Les vitamines més abundants de la fruita són la vitamina C (taronja, mandarina, kiwi, maduixa…), carotens (préssec, nectarina, albercoc, mango, nespres, les de color groc-taronja…) i en quantitats més petites vitamines del grup B (panses, orellanes, plàtan…). Quant a l’aportació de minerals destaca el potassi. El contingut de fibra de les fruites es troba majoritàriament a la pell, en forma de pectina, o en les llavors com en les maduixes i el kiwi. La fibra millora el trànsit intestinal, regula la sensació de gana i regula els nivells de colesterol.
Per tant, el consum diari de fruita proporciona propietats beneficioses pel nostre organisme. Ens hidraten, ens nodreixen, ens protegeixen front a malalties, ens milloren la pell, la vista, els cabells…
Però, quina és la millor manera de menjar fruita? Ho descobrirem al proper missatge!
Fundació Alícia
diumenge, 2 maig 2010 at 18:56
em sembla que n’hauré de menjar més!