• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciLes innumerables virtuts de la fruita
Tornar

Les innumerables virtuts de la fruita

30 abril, 2010

La fruita és un tresor de la natura, tant per les seves propietats nutritives com pel plaer que proporciona menjar-ne.  Per això sobta que el 62% dels escolars del nostre treball només mengin entre 1 i 7 peces a la setmana.

Els resultats obtinguts en el nostre estudi sobre “el consum de fruita” mostra que la gran majoria de la població infantil i adolescent pren menys fruita del que recomanen els experts. Un 62% dels alumnes mengen d’1 a 7 peces de fruita a la setmana, és a dir 1 o menys peces al dia. Un 22% en prenen de 8 a 14 peces, mentre que un 10% no en menja cap a la setmana. I la resta, molt pocs, segueixen les recomanacions establertes de dues o més peces de fruita diàries.

La fruita, un tresor de la natura

El tipus de fruita que principalment consumeixen els nens i joves de la nostre mostra són pomes, plàtans i mandarines, tot i que en alguns casos més minoritaris també es menja pera, taronja i kiwi. Aquestes dades estant obtingudes de les enquestes passades durant els mesos de febrer i març. Potser si l’enquesta hagués recollit les ingestes de mesos com maig i juny trobaríem un increment del consum de fruita donat que la fruita de primavera i estiu (maduixes, meló, síndria, cireres…) segurament agraden més a la mainada.  I a més, com que fa més calor, ve més de gust prendre’n que al hivern.

La fruita és un tresor de la natura. Com podeu veure a la imatge que acompanya aquest missatge, està constituïda principalment per aigua. De fet, la majoria de les fruites contenen un 80-90% d’aigua. Els extrems mínim i màxim són el plàtan i la síndria, amb un  74% i un 92% d’aigua respectivament. La resta del seu pes l’aporten els sucres i la fibra. El contingut de sucres varia segons el tipus de fruita i també en funció de la seva maduresa (com més madura és una fruita, més dolça és). A més, una altra gran virtut de la fruita és la seva riquesa en vitamines, minerals i altres substàncies molt beneficioses pel nostre organisme, com els àcids orgànics, els polifenols, els carotens…

Els beneficis de la fruita

Les vitamines més abundants de la fruita són la vitamina C (taronja, mandarina, kiwi, maduixa…), carotens (préssec, nectarina, albercoc, mango, nespres, les de color groc-taronja…) i en quantitats més petites vitamines del grup B (panses, orellanes, plàtan…). Quant a l’aportació de minerals destaca el potassi. El contingut de fibra de les fruites es troba majoritàriament a la pell, en forma de pectina, o en les llavors com en les maduixes i el kiwi. La fibra millora el trànsit intestinal, regula la sensació de gana i regula els nivells de colesterol.

Per tant, el consum diari de fruita proporciona propietats beneficioses pel nostre organisme. Ens hidraten, ens nodreixen, ens protegeixen front a malalties, ens milloren la pell, la vista, els cabells…

Però, quina és la millor manera de menjar fruita? Ho descobrirem al proper missatge!

Fundació Alícia

Etiquetes: Aliments / Nutrició, Poca verdura i massa refrescs?

Comparteix!
Tweet

Cap resposta a “Les innumerables virtuts de la fruita”

  1. Respondre
    Noa
    diumenge, 2 maig 2010 at 18:56

    em sembla que n’hauré de menjar més!

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Elena

Marc

Blanca

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Treballar l’alimentació a classe té premi!

Unes propostes molt didàctiques

Propostes de les escoles per a millorar l’alimentació

Com mengen els joves que viuen sols?

Menjar, ús o abús?

Les conseqüències d’una dieta inadequada

La pastisseria, el camí al sobrepès

Els llegums, un aliment complet

El peix, un tresor a l’abast

Els refrescs, una invitació a la moderació

La verdura: l’assignatura pendent

Com menjar fruita?

Les innumerables virtuts de la fruita

Com esmorzar saludablement

L’esmorzar: llet, fruita i cereals?

Reflexions urgents d’un antropòleg sobre l’alimentació

Els escolars catalans mengen poca verdura, fruita i peix

Estudiem l’alimentació dels escolars catalans

Piulades recents

  • 📸🔬Docents! Animeu els vostres alumnes a participar-hi! 👇 https://t.co/AqMDAiBN5P
  • 📣Atenció! Hem obert la convocatòria del concurs de 📹vídeos de #ciència en català X(p)rimenta 2021. Feu una ullada a… https://t.co/kEdoJmEYOK
  • 📣Oberta la inscripció per a participar a #Physicat, el concurs de problemes de #física adreçat a alumnes de… https://t.co/bwBMgg79X5
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar