Post de projecte

3: Què cal fer quan es produeix una picada de medusa?

23 juliol 2007 | Post de projecte

Les picades de meduses poden ser tractades amb mesures senzilles per a disminuir-ne els efectes. En aquest missatge us expliquem com s’ha d’actuar.
Una vegada s’ha produït la picada cal:
1.- Sortir de l’aigua.
2.- No rascar-se, ni fregar la zona afectada amb tovalloles ni amb sorra.
3.- No heu d’utilitzar amoníac.
4.- Si a la pell queden restes de tentacles visibles, retirar-los amb molta cura amb pinces o guants.
5.- Rentar la ferida amb aigua salada. Mai s’ha de fer servir aigua dolça, ja que l’aigua dolça activa el poder urticant de les meduses (de fet, el canvi osmòtic que produeix l’aigua dolça activa els nematocists de les meduses que puguin quedar i n’augmenta la quantitat de verí injectat).
6.- Posar-hi una bossa amb gel damunt la zona afectada durant uns 15 minuts. Mai s’ha de posar el gel directament sobre la pell. Si la coïssor no s’atura, es pot repetir l’aplicació de la bossa amb gel durant 15 minuts més.
7.- Per tal d’evitar la infecció de la ferida, s’aconsella l’aplicació sobre la pell d’un antisèptic (alcohol iodat) 3 – 4 vegades al dia durant 48 a 76 hores. Fer això fins que cicatritzi la ferida.
Aquestes mesures s’han de prendre com més aviat millor. El 90% de les incidències que es produeixen a les platges poden ser solucionades d’aquesta manera. Si les molèsties continuen o generen tremolors, nàusees, marejos o dolor intens, cal acudir a un centre sanitari.
Persones en situació de risc
Les persones amb antecedents de problemes al·lèrgics, cardiovasculars o asmàtics han de tenir especial cura a evitar el contacte amb les meduses. Així mateix, com més gran sigui la superfície corporal que rep l’impacte amb relació al volum del cos, major seran els efectes tòxics, la qual cosa significa que els nens tenen major risc.
També cal tenir present que les persones que han estat picades un cop queden sensibilitzades, i una segona picada pot produir una reacció més important.
Res millor que la prevenció
La millor prevenció possible és mantenir-se fora de l’aigua quan les meduses estant vora la platja. També convé evitar el batent de les onades, ja que és on habitualment s’acumulen restes de meduses.
Tota mena de barrera que eviti el contacte de la pell amb la medusa és una bona forma de protecció, i això inclou l’ús de cremes solars, banyadors que cobreixen el màxim de superfície corporal o roba lleugera com ara les samarretes.
I recordeu: moltes de les meduses que arriben a la platja estan mortes, però fins i tot així són perilloses, ja que els tentacles conserven bona part del seu poder urticant…
Josep-Maria Gili

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.