Diari de recerca

13: Com es reprodueixen les meduses?

29 agost 2007 | Diari de recerca

Així com les erugues i les papallones són dues formes diferents que adopta el mateix animal al llarg de la seva vida, amb les meduses passa el mateix. Aquests animals passen una part de la seva vida fixada al fons marí amb forma de pòlip, i una altra part de la seva vida nedant lliurament a l’aigua amb forma de medusa.
Meduses mascle i meduses femella
De fet, les meduses són sexuades, és a dir que hi ha mascles i femelles. Durant l’època de reproducció, les meduses adultes alliberen a l’aigua les cèl·lules sexuals (els òvuls i els espermatozous) per tal que tingui lloc la fecundació.
L’òvul fecundat es transforma en una larva anomenada plànula. La plànula és molt petita, té cilis i forma part del plàncton. Després d’uns dies de vida es fixa al fons marí i es transforma en un pòlip.
Els pòlips viuen uns quants mesos, són asexuats i generen unes larves de medusa anomenades èfires. Les èfires tenen forma estrellada i es converteixen a poc a poc en meduses adultes al llarg d’uns dos o tres mesos. Aquí acaba el cicle. O millor dit recomença de nou! Aquest és el cicle de vida de la majoria de les meduses, encara que hi ha excepcions.
L’esperança de vida de les meduses adultes varia segons l’espècie, però està compresa entre 6 mesos i uns dos anys.
Les meduses neden a l’estiu
En el Mediterrani, el període de màxima abundor de meduses se situa entre l’inici de la primavera i els finals d’estiu. La resta de l’any hi ha molt pocs individus, i la majoria d’espècies esperen en forma de pòlips en el fons del mar, o bé suren en el plàncton forma d’ous. Aquests ous no es desenvolupen fins que es produeix un augment de temperatura de l’aigua del mar que es dóna al començament de la primavera.

1 Comentari

  1. sara

    aixo es molt interesant tenia que fer una pregunta sobre com es reprodueixen les meduses i em va agradar molt.

    Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.