Post de projecte

11: Causes de la proliferació i abundància de les meduses

24 agost 2007 | Post de projecte

L’abús en l’explotació dels recursos pesquers està provocant una disminució molt evident de la biomassa mundial dels peixos. Els científics pensem que aquesta tendència afavoreix l’augment de les poblacions de meduses.

Hi ha diversos motius que expliquen per què quan disminueixen els peixos s’incrementen les meduses. Les meduses competeixen amb els peixos per l’aliment, principalment petits crustacis com els copèpodes (per a més informació, podeu llegir el missatge Què mengen les meduses?).  Per tant, si els peixos disminueixen degut a la pesca, queda més menjar disponible per a alimentar les meduses.

Les meduses mengen larves de peixos

D’altra banda, les meduses també capturen les larves de peixos. Això passa sobretot de nit,  quan aquestes estenen els seus  tentacles en les aigües superficials on es concentren les larves del peix. I donada la voracitat de les meduses, aquestes poden capturar fins al 10% o fins al 50% de l’anomenat ictioplàncton (les larves dels peixos) tal com s’ha comprovat en alguns indrets de l’Atlàntic Nord.

Les meduses es queden sense depredadors

Per si no n’hi hagués prou amb tot això, la sobrepesca i la utilització de tècniques de captura indiscriminada han fet disminuir molt el nombre de predadors naturals de les meduses,  com ara les tortugues i, sobretot, diversos peixos. Cal tenir present que les meduses són un dels principals components de la dieta de les tortugues marines. Però l’ús d’arts de pesca com ara els palangres ocasiona un greu impacte en aquests rèptils,  perquè molts moren ferits pels hams enganxats al tracte digestiu i que només poden extreure’s amb cirurgia. A més, la mortalitat de tortugues augmenta paral·lelament al nombre de deixalles plàstiques que suren a la deriva en tots els oceans perquè aquests animals confonen els plàstics amb meduses, els ingereixen però no els digereixen i s’acumulen en l’estómac, morint per inanició degut a l’obturació del conducte digestiu.

Entre els casos millor documentats d’explosió d’eixams de meduses a causa de la sobrepesca es troben les poblacions de la medusa Chrysaora melanaster en el Mar de Bering, una zona habitual de treball de la flota nord-americana i en la qual s’ha observat que en tan sols 10 anys, entre 1980 i 1990 la biomassa de meduses s’ha incrementat 10 vegades !

De fet, la intensa i constant pressió pesquera fa que les poblacions de meduses comencin a esdevenir un problema per a la pròpia indústria pesquera.

Josep Maria Gili

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.